söndag 22 april 2012

De fattiga i Łódź


De fattiga i Łódź av Steve Sem-Sandberg
"En roman om det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Łódź och om dess av nazisterna utsedde ledare, Mordechai Chaim Rumkowski, och hans svårutredda, mycket tvetydiga roll i förintelsen abv de polska judarna. Det är en roman om livet i den avspärrade stadsdelen, om den påbjudna tyska kadaverdisciplinen, det mördande slavarbetet, svältdöden och de utsiktslösa flyjktförsöken men också, paradoxalt nog, om överlevnadskonst och livsvilja, som t ex framväxten av den kollektivt skrivna Gettokrönikan, som varit författarens viktigaste källa, och om hur transporterna till de för de bortforslade till en början okända förintelselägren vidtar tills gettot med dess ursprungligen 250 000 innevånare tömts. Med sin bok ger Stewve Sem-Sandberg en stark och, även internationellt sett, inte tidigare skådad inblick i Förintelsens verklighet."
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trots att jag läst relativt många skildringar av Förintelsen så var den här berättelsen helt ny för mig, jag inte tidigare stött på nonting om gettot i Łódź. När det gäller getton så är det oftast Warsava-gettot man läser om och det blir då lite en hjälteberättelse om dom judar som gjorde motstånd och överlevde. De fattiga i Łódź är däremot definitivt inte en hjälteberättelse, snarare är det en berättelse om hur lågt en människa kan sjunka....  Förintelsen är ju också i vanliga fall väldigt omskakande att läsa om, men när man här får läsa om hur en av judarna själva förråder sitt folk och blir medlöpare blir man inte så lite illamående.
Det här är ju ingen tunn, liten bok så det gäller att man är förberedd på att den tar lite tid att läsa och att det är mycket att smälta. Tyvärr är början av boken väldigt långsam och seg så jag kan tänka mig att det finns dom som inte orkar läsa speciellt långt. Jag skulle rekommendera att ska man läsa den här boken så ska man börja med Kommentarer som finns längst bak i boken - det ger en helt annan dimension åt det hela och det blir lättare att få ett sammanhang i det man läser. Jag tycker det är lite obegripligt att man valt att lägga dessa kommentarer i slutet av boken istället för att börja med dem...

Orkar man bara igenom dom första 100 sidorna så är detta en klart läsvärd bok!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar