lördag 23 juni 2012

Den kinesiska trädgården

Den kinesiska trädgården av Jan Mårtensson

"Under ett storslaget midsommarfirande i Närke får Johan Kristian Homan, antikhandlare från Gamla Stan, stifta bekantskap med ett färgstarkt sällskap med dubbelbottnade relationer: En vacker karriärsugen docent i konsthistoria, en advokat med flexibla affärsidéer, två syskon som hatar sin styvfar, en ung kvinna som ska gifta sig - men inte enbart av kärlek. Under en yta av flärd och exklusivitet ruvar mörka hemligheter.
I centrum av detta skådespel står Maximilian Granberg, konsthandlande affärsman med oväntade kontakter bland internationella vapenhandlare och kinesisk maffia. I hans kinesiska trädgård ligger ett exklusivt museum med en guldglänsande drake som symboliserar den yttersta, förtärande passionen - den som kan leda till döden.
Och snart rasar fasaden. Ett olycksfall som kan vara ett mord, ett rånmord som kanske är något helt annat. Ur tragedierna blottläggs ett familjedrama med många dimensioner, en psykologisk maktkamp."

---------------------------------------------------------

En Homan-deckare är alltid ett säkert kort. Jag älskar just det här att en Homan-deckare inte bara är en deckare och att den inte bara innehåller en deckargåta och ond.bråd död utan däri blandas historia, konst, arkitektur, samhällskritik osv. Det blir på nåt sätt så mycket mer än "bara" en deckare man läser. Och så lär man sig något nytt varje gång. Jag lyssnade på en intervju med Jan Mårtensson i radio nyligen och kunde inte låta bli att fundera på ifall och hur mycket av Mårtensson själv som finns i beskrivningen av Johan Kristian Homan. Men, oavsett så är Homan en otroligt mysig bekantskap. En trevlig liten knorr är det matrecept (på någon rätt som tillagas och/eller äts i boken)som finns längst bak i boken och jag känner lite grann att vid något tillfälle måste jag bara ta och testa någon av receptena.

Boken finns att köpa hos t ex Bokus eller Adlibris







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar