onsdag 26 december 2012

Bergens väktare

Bergens väktare av Conn Iggulden

"Djingis khan har lyckats ena mongolstammarna. Han har gått segerrik ur det långa kriget mot kineserna, mongolernas äldsta fiender. Men nu uppstår nya hot, på annat håll. De män han skickat ut till rikena i väst har inte återvänt, hans sändebbud har mördats. Djingis khans arméer måste ge sig ut på sitt längsta fälttåg någonsin, genom UIran och Irak och ända bort till Indiens gränser. De ställs mot fiender som är starkare än några andra de mött. Men Djingis khan har valt en väg som leder till seger eller till total undergång.
Djingis khan har bestått provet som krigare och ledare. Nu ställs han inför en ny civilisations utmaningar, med allt vad det innebär för hans folk och för hans efterträdare. Och han måste välja mellan dem innan de ödelägger allt han har byggt upp."

-----------------------------------------------------------

Tredje delen i Igguldens serie om Djingis khan. I den här boken har man hunnit till den delen av Djingis liv då han beger sig till de muslimska länderna. Och jag förundras fortfarande över hur annorlunda Djingis khan var än vad man föreställer sig. Iggulden lyckas faktiskt briljant att ge Djingis khan ett djup och beskriver honom som person så att man verkligen förstår vilken komplex människa han var. Överallt annanstans brukar man ju bara få läsa om hur råa och grymma mongolerna var men här får man också lära sig att Djingis var mycket mer än så, han var en visionär, han var nyfiken och kunde förstå t o m rätt så komplicerade saker, dvs han var faktiskt oväntat intelligent. Att han ändå valde att leva enligt den kultur som han var del av och ennl de normer han fått lära sig sen barnsben är sen en helt annan sak - han hade ändå förutsättningarna för att göra annorlunda om han hade velat. Den här serien tycker jag verkligen är värd att läsa och jag måste nu se till att skaffa mig del fyra och fem också så jag får läsa hela serien.


Bergens väktare finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar