fredag 29 juni 2012

Porto Francos väktare

Porto Francos väktare av Ann Rosman


"En ung kvinna stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen. Runt omkring myllrar det av liv; sjömän på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo. Att hon inte ska tvingas åka tillbaka.


220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga är att de legat i mossen länge. Väldigt länge. Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp."

----------------------------------------------------------------

Jag fastnade för Ann Rosmans böcker redan när jag läste Själakistan, så Porto Francos väktare var ett givet köp när jag hittade den på loppis. Porto Francos väktare är minst lika bra som Själakistan. Jag gillar Rosmans sätt att berätta en deckarhistoria i nutid parallellt med en historisk berättelse och jag börjar också tycka mer och mer om kriminalinspektör Karin Adler och hennes team.
Själva deckardelen från nutid tycker jag inte var så mycket att hänga i julgran, den kändes mer som utfyllnad, men jag gillade skarpt den historiska delen av boken - jag kunde ingenting om Marstrands historia sen tidigare, trots pappas försök att "utbilda" mig strax efter att jag hade flyttat till Sverige, men nu har jag fått lära mig lite i alla fall.
Jag har inte läst den första delen, Fyrmästarens dotter, eller den fjärde, Mercurium, men har nu lagt dessa på "att köpa"-listan.


Porto Francos väktare kan du köpa hos t ex Bokus alt Adlibris




onsdag 27 juni 2012

Oplanerat bokinköp

Jaha, så åkte jag dit igen. Åkte ut för att handla mat och kom hem med 3 böcker. Oschysst tycker jag att t o m de flesta livsmedelsaffärer numera säljer böcker.Såna som jag trillar dit gång på gång. Fick syn på Förkunnaren av Unni Drougge på Willys och kände att den måste jag bara ha. En bok hade väl varit OK, men på väg till kassorna hade dom en stor låda med pocket som de sålde för 14,90/st och med det priset så kan i alla fall inte jag gå förbi utan att plocka på mig minst en bok om det finns något som man kan tänka sig att läsa och den här  gången blev det alltså två...

Jag kom alltså hem med

Förkunnaren av Unni Drougge
Trollkarlens trast av Martin Davies
Flykten från Irak av Sandra Lee


Bag-in-book

Min man är en prylbög av stora mått och han hade hittat en rolig grej åt mig. Så i måndags var han och hämtade min Bag-in-Book från Smarta Saker


Så nu kan jag ha mitt vin i bokhyllan!

tisdag 26 juni 2012

Otur

Javisst, det gick som vanligt. Inte vann jag nån bok.... Men jag är inte ledsen för det, jag beställde en bok istället. Hamnade hos Bokmoster som hade skrivit om Hon simmade i havet vid Guanagaspar av Shani Mootoo och eftersom jag läst Kaktusen blommar om natten och tyckt väldigt mycket om den så var jag ju bara tvungen att skaffa mig den här också. Och imorse fick jag beskedet om att den var på väg!


lördag 23 juni 2012

Den kinesiska trädgården

Den kinesiska trädgården av Jan Mårtensson

"Under ett storslaget midsommarfirande i Närke får Johan Kristian Homan, antikhandlare från Gamla Stan, stifta bekantskap med ett färgstarkt sällskap med dubbelbottnade relationer: En vacker karriärsugen docent i konsthistoria, en advokat med flexibla affärsidéer, två syskon som hatar sin styvfar, en ung kvinna som ska gifta sig - men inte enbart av kärlek. Under en yta av flärd och exklusivitet ruvar mörka hemligheter.
I centrum av detta skådespel står Maximilian Granberg, konsthandlande affärsman med oväntade kontakter bland internationella vapenhandlare och kinesisk maffia. I hans kinesiska trädgård ligger ett exklusivt museum med en guldglänsande drake som symboliserar den yttersta, förtärande passionen - den som kan leda till döden.
Och snart rasar fasaden. Ett olycksfall som kan vara ett mord, ett rånmord som kanske är något helt annat. Ur tragedierna blottläggs ett familjedrama med många dimensioner, en psykologisk maktkamp."

---------------------------------------------------------

En Homan-deckare är alltid ett säkert kort. Jag älskar just det här att en Homan-deckare inte bara är en deckare och att den inte bara innehåller en deckargåta och ond.bråd död utan däri blandas historia, konst, arkitektur, samhällskritik osv. Det blir på nåt sätt så mycket mer än "bara" en deckare man läser. Och så lär man sig något nytt varje gång. Jag lyssnade på en intervju med Jan Mårtensson i radio nyligen och kunde inte låta bli att fundera på ifall och hur mycket av Mårtensson själv som finns i beskrivningen av Johan Kristian Homan. Men, oavsett så är Homan en otroligt mysig bekantskap. En trevlig liten knorr är det matrecept (på någon rätt som tillagas och/eller äts i boken)som finns längst bak i boken och jag känner lite grann att vid något tillfälle måste jag bara ta och testa någon av receptena.

Boken finns att köpa hos t ex Bokus eller Adlibris







Tidningen Skriva

Tidningen Skriva - en tidning för den skrivintresserade

Jag har fått  nummer 5 av Tidningen Skriva genom Booked . Jag blev positivt överraskad redan av utseendet och känslan av tidningen, det lockade till läsning. Innehållet var en bra blandning av intressanta artiklar och matnyttiga tips av olika slag. Jag skriver ju inte så mycket själv för tillfället men att läsa Skriva fick det att kittla lite i skrivnerven....men jag tror också att tidningen kan vara intressant även för den som inte själv skriver något  eller har författarambitioner.





Midaqq-gränden

Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz

På Kirshas kafé flödar historierna i en magnifik förening av dröm och verklighet. Hamida har blivit prostituerad för at uppfylla sin dröm om att leva i överflöd, kaféägaren Kirsha är narkoman och homosexuell i smyg, direktören Salim Ulwan försöker föryngra sig med kärleksdrycker och en ung hustru, bagerigesällen Zita ger sig ut i natten för att göra fattiga människor till krymplingar så att de kan försörja sig som tiggare.
Och så har vi barberaren Abbas, som även han bär på en hopplös dröm: att en dag vinna den vackra Hamidas hjärta.

---------------------------------------------------------------------------

En riktig överraskning! En Nobelpristagare vars böcker det går att läsa! Visserligen tycker jag inte att Middaqq-gränden är sådär jätteupphetsande, men den är inte heller dålig eller svårtillgänglig (som en del av Nobelpristagarnas böcker är). Men, jag har som vanligt lite svårt att se vad det är som gjort att just den här författaren fått Nobelpriset i litteratur...

Man kan köpa boken t ex på Bokus 




torsdag 21 juni 2012

Okända väsen

Okända väsen av Tracy Chevalier

Det är tidigt 1800-tal och inom naturvetenskapen står man på tröskeln till flera viktiga upptäckter.
Mary Anning överlever ett blixtnedslag som spädbarn och betraktas efter det som en ovanlig flicka, kanske ämnad för någonting stort. När Mary flera år senare upptäcker fossil i klipporna  nära hemmet vaknar hennes vetenskapliga intresse till liv.
Men trots att Mary  skickligare än någon annat förmår upptäcka de värdefullaste fossiler ses hon enbart som en medhjälpare till de manliga geologerna. Hon får utstå fördomar från det akademiska samfundet, elakt skvaller från sina grannar, och även smärtan i en förbjuden kärlek. Till och med naturen är ofta emot henne, med vinterstormar och laviner.
Lyckligtvis finner Mary en oväntad själsfrände i den intelligenta Elizabeth Philpot, en ogift, välbeställd kvinna, som också är en hängiven fossiljägare. Trots skillnaden i ålder och bakgrund upptäcker Mary och Elizabeth i sin kamp för erkännande att vänskapen är deras starkaste vapen.

-------------------------------------------------------

Tracey Chevaliers böcker är alltid lika trevliga och Okända väsen är inget undantag. Det är också roligt att det handlar om kvinnliga fossiljägare på 1800-talet. Och självklart, som den nörd jag är, så känner jag suget att sätta igång och läsa på om fossiler och lära mig mer om dem....
Det är inte klokt att det då inte gick att vara kvinna och accepteras i de vetenskapliga kretsarna och/eller få erkännande för det man gjorde. Å andra sidan finns lite av den inställningen fortfarande kvar inom vissa kretsar och branscher i tanken att om man är kvinna så är man automatiskt degraderad till kaffekokare osv  oavsett vad man har för utbildning och/eller erfarenhet inom sitt yrke.
Jag skulle nog inte ha passat in speciellt bra på 1800-talet med tanke på att jag knappast är ett skört väsen som inte gör så mycket väsen av sig.
Men jag gillar boken definitivt!

Man kan köpa boken hos t ex Bokus el Adlibris


Tävling hos Bokskadad

Det blir många tävlingar nu. Bokskadad har en tävling där man kan vinna 2 böcker. Tävlingen hittar du här . Tävlingen avslutas den 25 juni.

onsdag 20 juni 2012

Vinn Belle av Lesley Pearse

Hos Bokälskarinnan kan man vinna Belle av Lesley Pearse. Vill du delta så kan du hitta tävlingen här  . Tävlingen avslutas den sista juni.

tisdag 19 juni 2012

Amelies boktips

Amelies boktips har en tävling http://ameliesboktips.blogg.se/2012/june/tavling-vinn-sarah-dessens-nya-bok.html#comment där man kan vinna Sara Dessens Du glömde säga hejdå och jag har precis anmält mig. Man kan ju bara inte få för många böcker och kan man få en gratis så måste man ju försöka!

måndag 18 juni 2012

Leverans

Idag är det fest för nu kom paketet från Bokus med

Det goda inom dig av Linda Olsson
Snacka snyggt av Elaine Eksvärd
Det du inte såg av Patrik Sjöberg
Min vän Leonard av James Frey
Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh
Döden i Montmartre av Claude Izner
Rikitikitavi av Richard Wolff
Begravningsplatsen i Prag av Umberto Eco

Jag älskar erbjudanden från Bokus och Adlibris av typen "köp 4, betala för 3!" men jag borde nog lugna mig när det gäller att köpa fler böcker just nu. Men å andra sidan så har CDON.COM just nu ett erbjudande med "köp 4 för 100,-!" och då blir jag såklart äckligt sugen...

söndag 17 juni 2012

Boklusens utlottning

Jag har precis "hittat" Ann Rosman, hunnit läsa en av hennes böcker och har en som väntar i bokhyllan och nu har Boklusen utlottning av  Mercurium av Ann Rosman.   Vinnaren dras 25/6. Hoppas jag för en gångs skull har tur...

Bokbloggar

Vad lärde jag mig idag då? Jo, jag SKA INTE hoppa runt bland bokbloggar, det slutar bara med att jag blir helt otroligt sugen på att läsa en hel massa böcker som andra har skrivit om i sina bloggar. Och det vet man ju var det slutar - jo, jag kommer att köpa fler böcker. Och nu börjar vi komma till den punkten här hemma att om jag köper fler böcker så måste vi ha fler bokhyllor och det finns det egentligen inte plats för. Tom föreslår emellanåt att jag först ska läsa ut dom böcker jag redan har hemma innan jag skaffar nya. Men det är ju helt omöjligt! Nuvarande abstinens råder vi bot på med att antingen åker vi på loppis imorgon och så köper jag några böcker eller så får jag vänta till måndan då jag hoppas att paketet från Bokus landar hos oss.

fredag 15 juni 2012

Venuskastet

Venuskastet av Steven Saylor

En kylslagen januarikväll år 56 f.Kr. kommer två förklädda främlingar till privatdetektiven Gordianus hem i Rom. Den ene av dem, den egyptiske ambassadören och filosofen Dio, ber om något Gordianus inte kan ge honom: hjälp att överleva. Innan natten är över är han brutalt knivmördad.
Tyngd av skuldkänslor beslutar sig Gordianus för att hitta mördaren. Snart finner han sig indragen i en härva av perversioner och svek där den förföriska och skandalomsusade Clodia är spindeln i nätet. Ju djupare Gordianus gräver i fallet desto tydligare blir det att inget är va det verkar vara; inte de bevis han finner, inte den misstänkte han skickar till rätten, inte ens sanningen bakom Dios gåtfulla öde.

--------------------------------------------------------------------------

Det här är första gången jag läser något av Steven Saylor och jag blev faktiskt angenämt överraskad. Boken baseras på ett av Ciceros försvarstal och det finns verkliga personer och händelser med i handlingen vilket gör det hela än mer intressant. Själva mordgåtan är spännande och får en överraskande upplösning. Person- och miljöbeskrivningarna är så bra gjorda att man förflyttas faktiskt till antikens Rom. Det är väldigt få "blandningar" av den här typen(deckare+historia) som fungerar så här bra. Rekommenderas både till den deckarintresserade och till dom som är intresserade av historia.


Köp boken hos Bokus


torsdag 14 juni 2012

Mordet i Eiffeltornet

Mordet i Eiffeltornet av Claude Izner

"Paris 1889. Den exotiska världsutställningen får staden att sjuda av liv och allas blickar är vända mot det glittrande nya Eiffeltornet. Just där, i folkvimlet på första våningen, faller en kvinna ihop och dör. Polisen misstänker att hon fått ett ödesdigert bistick men den unge bokhandlaren Victor Legris anar att dödsfallet döljer en mörkare sanning.


Den både skarpa och lätt förvirrade bokhandlaren dras in i en tät väv av misstankar, missförstånd och fler mord. Under några heta parisiska sommardagar blir gränsen mellan vän och fiende otydlig och han upptäcker att han vare sig kan lita på sin förtrogne kollega och ställföreträdande far Kenji eller sin nyfunna, charmerande konstnärsväninna Tasja. För Victor blir det en kamp med motstridiga känslor och mot klockan som obönhörligen tickar mot den tidpunkt då mördaren sticker till igen." 

--------------------------------------------------------------

En riktig mysdeckare! En deckare som inte är blodig utan lite mer i Agatha Christies anda. Och en lite osannolik "detektiv" som nystar upp hur, när och vem. Personbeskrivningarna är jag inte riktigt nöjd med, dom känns lite tunna, men vi får väl se om dom blivit bättre i nästa bok om Victor Legris. Intrigen är tyvärr också lite tunn och själva "detektivarbetet" lyser med sin frånvaro, offren trillar av pinn åt höger och vänster medans Victor flåsar runt Paris. Jag hade också väntat mig att man skulle få veta mer om själva bokhandeln, men icke. Ett plus i kanten dock för efterordet om världsutställningen och sekelskiftets Paris.
Jag tycker om såna här "deckare" som inte bara är blod och våld utan som också innehåller lite mer, t ex historia, konst osv men blev ändå lite besviken på just den här boken. Kanske jag också hade alltför höga förväntningar pga det otroligt snygga omslaget som verkligen lockade till läsning. Men som "mellanbok" fungerar den alldeles utmärkt.

Köp boken hos Bokus eller Adlibris




fredag 8 juni 2012

Dagens citat

I nästan varje bok jag läser hittar jag något som väcker funderingar och som jag så gärna vill komma ihåg länge. Tyvärr så kommer, i alla fall jag, ofta ihåg att jag läst nånting tänkvärt eller något som skulle passa att citera i vissa situationer, och jag kan ibland t o m komma ihåg vilken bok det var, men så har jag glömt själva citatet. Det är så irriterande! Så jag tänkte att det är nog lika bra att skriva upp dem här i bloggen så har jag dem samlade nånstans. Det är väl min lilla filosofiska ådra som gör sig påmind här.

Dagens citat idag blir från Venuskastet av Steven Saylor

" Är det bättre att vara älskad medan man lever och föraktad efter sin död, eller föraktad medan man lever och hyllad efter sin död?"

Nånting att verkligen fundera på tycker jag!

onsdag 6 juni 2012

Sjöglas

Sjöglas av Anita Shreve

"Efter en kort tids bekanskap gifter sig Honora en varm junidag 1929 med Sexton Beecher, en ung skrivmaskinsförsäljare. Till en början är allt en idyll men när Sexton i ett anfall av övermod satsar sin heder för att köpa det fallfärdiga hur de båda älskar vänder lyckan. Depressionen bryter ut. Sexton förlorar sitt jobb och tvingas till en tilvaro vid en av de slamrande maskinerna i samhällets textilindustri. Han förvandlas och blir en annan man än den Honora en gång lärde känna, och en stor tystnad breder ut sig mellan dem.
Samtidigt växer en arbetarkonflikt fram på fabriken. Deras hem blir en mötesplats för den nya förbjudna fackföreningen, och för lika förbjudna passioner. Ingen kan förutse katastrofen. Konflikten trappas upp, alltmedan öden tvinnas samman, obetvingligt och med förödande konsekvenser. En roman om fattiga och rika, om lojalitet och brusten tillit - lika skimrande som de glasbitar Honora samlar längs havsstranden."

----------------------------------------------------------

Jag har gillat alla dom böcker av Anita Shreve som jag läst och Sjöglas är inget undantag. Sjöglas börjar lite rörigt, tycker jag, men det blir bättre och bättre ju längre man kommer. Man blir ganska snabbt bekant med huvudpersonerna i boken och engagerar sig i deras liv. Jag tycker väldigt mycket om både Honora och McDermott, men har väldigt svårt för Sexton. Handlingen utspelar sig  på 20-30-talet i USA när depressionen bryter ut och Shreve har lyckats väldigt bra med att skildra det ur den enskilda människas synvinkel.
Trots den röriga början så fastnade jag ohjälpligt och var bara tvungen att läsa vidare.

Köp boken hos Bokus

tisdag 5 juni 2012

Nytt ord och äntligen en diagnos

Jag har lärt mig ett nytt ord idag, abibliofobi = "the morbid fear of running out of books to read", och därmed har jag äntligen fått en diagnos på min åkomma. Både mamma och min man har haft hjärtligt roligt åt mig och det faktum att när antalet olästa böcker i bokhyllan sjunker ner till nära 200 så blir det som ett tvång för mig att skaffa i alla fall några nya för att få upp antalet till en mer acceptabel nivå.  Och då är goda råd dyra - kan jag inte komma iväg till en bra loppis där jag vet att det brukar finnas böcker jag gillar så får nätbokhandel duga, även om det då kostar mångdubbelt mer att köpa där än på loppis. Och vilken lycka sen när jag sen sitter där med en hög med böcker, oavsett var dom är anskaffade, som ska föras in i listan med "olästa böcker". Mamma har för vana att kommentera mitt tvångsmässiga bokköpande med "Men när har du tänkt dig att hinna med att läsa alla? Du har ju så många böcker att du har att läsa dom närmaste 5 åren även om du inte skulle köpa en enda bok till under de åren" Ska hon säga! Hon köper väl inte riktigt lika många som jag, men nog lyckades hon släpa hem 10 böcker förra gången vi var och botaniserade i Täby. Och utöver det så läser hon ju också vissa av dom böcker som jag köpt! Så jag vet ju vem som är delansvarig i alla fall för att jag blivit smittad av abibliofobi...

söndag 3 juni 2012

Bluffen

Bluffen av Unni Drougge

"Någon försöker döda Sveriges mest bästsäljande författare med en penna på årets bokkrängarhöjdpunkt, bokmässan i Göteborg. Dekadenta, överviktiga skandaljournalisten Berit Hård råkar filma attentatet och dras in i en komplicerad härva av nertystade sanningar och offentliga lögner."

----------------------------------------------------

Jag har hittat en ny idol! Berit Hård - den feta och kåta skandaljournalisten som röker, dricker och knullar runt. Hon är bara för härlig! Stilen i boken är välbekant, rå och nästintill brutal och det är som det ska vara när man läser en bok av Unni Drougge. Det är många i mediavärlden som åker på käftsmällar här och den här gången känner man igen flertalet av dom personerna som finns i boken. Men de riktiga rallarsvingarna utdelas mot Guillou och G.W. Persson. Beskrivningen av Guillou överensstämmer ganska väl med min egen syn på honom och han har ju också sågat Bluffen på sitt vanliga överlägsna sätt. G.W. Persson däremot kommer jag nog aldrig mer kunna se på TV utan att börja flina... Bluffen är så underhållande att jag sträckläste boken. Och jag har en känsla av att Unni Drougge nog faktiskt hade skitkul när hon skrev Bluffen. Bluffen är ju den första boken i en trilogi om Berit Hård, så nu måste jag ju bara skaffa mig nästa del, Förkunnaren, också.

Köp boken på Bokus eller Adlibris 



lördag 2 juni 2012

Turkish Delight

Turkish Delight av Niclas Ericsson

"Reportern Patrik Andersson reser till Istanbul för att hjälpa sin vän Okan att skaffa fram ett hemligt dokument. Ryktet säger att detta dokument bevisar folkmordet på armenierna 1915. Ett sådant bevis vore förstås högexplosivt politiskt stoff. Samtidigt hittar polisen en rad döda kroppar och Patrik börjar ana en koppling till det saknade dokumentet.
Det är höljt i dunke vilka offren är men Patrik misstänker en mycket mörk konspiration med människohandel och prostitution där spåren leder ända till det turkiska samhällets maktelit."

-----------------------------------------------

När jag köpte den här boken var det faktiskt först och främst det faktum att handlingen utspelade sig i Istanbul som avgjorde. När jag sen började läsa den så tyckte jag att det blev än mer intressant i o m att det bland huvudkaraktärerna fanns shemales, dvs transvestiter som hunnit skaffa sig bröst (dvs var "kvinna med snabel") och som prostituerade sig för att så småningom ha råd att operera sig till kvinna helt o fullt. T o m huvudpersonen är på nåt sätt mittemellan straight och gay. Det här var nånting helt nytt kände jag. Åtminstone tills jag nyligen fick nys om en turkisk författare som nyligen kom ut med en hel serie deckare som utspelar sig inom precis den subkulturen. Frågan är väl om ägget kom före hönan eller tvärtom eller om det bara är ett kufiskt sammanträffande... Men oavsett vilket så är Turkish Delight klart läsvärd. Och jag gillar just den här tvetydigheten när det gäller huvudkaraktärernas läggning...det blir som en gissningslek där man utöver att försöka gissa sig till svaret på deckargåtan, men också försöker läsa in ifall huvudpersonen är gay eller straight eller nånting mittemellan...