tisdag 27 augusti 2013

Den tomma stolen

Den tomma stolen av J. K. Rowling

"När Barry Fairbrother oväntat avlider försätter dödsfallet den sömniga småstaden Pagford i chock.Med sitt kullerstensbelagda torg och sin klosterruin från 1600-talet verkar staden vara en engelsk idyll - men bakom den rara fasaden döljer sig ett samhälle i krig. Rika i strid med fattiga, tomåringar i strid med sina föräldrar, hustrur i strid med sina män, lärare i strid med sina elever...
Och den tomma stol Barry efterlämnat i kommundelsnämnden utöser snart den värsta maktkamp byn ngonsin har upplevt. Vem kommer att stå som segrare i det val som kantas av passioner, dubbelspel och pinsamma avslöjanden?"

------------------------------------


Det här är absolut och definitivt en av de mest obehagliga böcker jag läst! Jag mådde tidvis så dåligt av stämningen i boken att jag faktiskt övervägde att lägga den åt sidan.

Med tanke på att det är Harry Potters författare J.K. Rowling som skrivit denna så hade jag självklart stora förväntningar, kanske t o m för stora faktiskt och den här gången straffade det sig rätt så ordentligt. Jag blev ordentligt chockad av Rowlings beskrivningar av personerna i Pagford. Hon beskriver alla på ett negativt sätt så till den grad att de inte verkar ha några positiva egenskaper alls. I vissa fall övergår personbeskrivningarna i ren elakhet och personerna framställs som på ett eller annat sätt avskyvärda, lumpna och fördomsfulla. Och det är bara karaktärsbeskrivningen, sen tillkommer utseendet som i många fall inte heller är precis smickrande beskrivet. Som motpol sen finns Barry Fairbrother, som i gengäld var precis tvärtom, men också han är för mycket. Han är lite för snäll och vänlig, lite för entusiastisk och engagerad...

Jag har läst att Rowling förnekat att berättelsen på något sätt skulle ha verklighetsbakgrund. Det tror jag inte ett skvatt på. För mig känns det här som personligt agg som hon äntligen får utlopp för.
Eftersom jag reagerade så starkt på boken blev jag såklart nyfiken på om Rowling bott i en by/småstad där hon kunnat utveckla den här antipatin mot små samhällen och människorna som bor där. Och visst - fram tills hon var 4 år bodde familjen i Yate en slags "förort" till Bristol men därefter flyttade dom till byn Winterbourne där de bodde fram tills Rowling var 9 år då de flyttade vidare till ännu en by, Tuttshill. Så hon har bott större delen av sin barn- och ungdom i små samhällen och har nog fått känna av allt det negativa med just såna ställen - dvs alla känner allt om alla, elakt skvaller osv osv. Eftersom jag själv kommer från ett litet samhälle kan jag förstå att man nog inte är direkt positiv till livet i småstäder/-byar men det känns som att Rowling nog haft det riktigt jobbigt för att vara så till den milda grad hatisk att det lyser igenom i texten så starkt.



Den tomma stolen finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar