lördag 30 november 2013

Ont om tid

Det har varit lite ont om tid den gångna veckan och likadant lär det bli nästa vecka. Jag hinner läsa men det är värre med bloggandet - tidsbristen inverkar menligt på inspirationen så jag inte får fram recensionerna såsom jag vill när jag är stressad. Men efter tisdag blir det kanske lite bättre - i helgen ska jag skriva ut åhörarkopior till ca 40 elever och på tisdag är det föreläsning. Efter det är jag kanske inte lika stressad utan kan börja leverera som vanligt igen, hoppas jag.







torsdag 28 november 2013

onsdag 27 november 2013

Safari med döden

Safari med döden av Jan Mårtenson

"Ända sedan han som pojke i fantasin kört över savannen, mött noshörningar och lejon och slagit läger under den stjärnsprakande himlen, har antikhandlare Johan Kristian Homan vetat att han en dag måste till Afrika. Så får han chansen: han blir erbjuden en exklusiv safari i utbyte mot en gustaviansk byrå.
Hade han anat vad som väntade skulle han ha tänkt sig för, både en och två gånger. Snart är Homan indragen i en härva av internationell vapenhandel, afrikanska blodsdiamanter, människoätande lejon och en passionerad kärleksrelation."

---------------------------------------------


Det sköna med att läsa en Homan-deckare är att man vet precis vad man får! Lite om historia, antikviteter, konst, arkitektur osv insprängt i en mysig deckargåta. Homan som "råkar" hamna mitt i och sin vana trogen inte kan låta bli att börja ställa frågor och fundera över det som har hänt och vem som är skurken. Och självklart Homans dry martinis och god mat. Och det trevligaste - längst bak ett recept på någon av de maträtter Homan lagar eller köper.
Inte så konstigt att det är så många som tycker om Homan-deckare att det t o m finns ett Homansällskap för de riktiga fansen.


Safari med döden finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza



tisdag 26 november 2013

Vi läser december 2013 & januari 2014



Idag fanns senaste numret av Vi läser i brevlådan och självklart var den fullproppad med intressant läsning

  • Varför är ni rädda för mig? (artikel/intervju med Sofi Oksanen)
  • Rockstjärnornas nya pensionsförsäkring (om rockbiografier)
  • Konsten att kränga Kierkegaard - antikvariaten som tänker nytt
  • Yukiko väljer (Alice Munro)
  • Passion, präktighet & politiska pärlor (Vi läsers årskavalkad)
  • Amerikas roligaste ryss (om Gary Shteyngart)
  • Världshistoriens värsta bokplundring


Tematrio - Prisvinnare

Den här veckan har Lyran valt prisvinnare som tema och man får välja vilket/vilka pris man vill.

Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.


Jag valde 3 författare som vunnit Nordiska rådets Litteraturpris



Väinö Linna fick priset 1963 för sin bok Söner av ett folk. Boken är del 3 i Linnas "Under Polstjärnan"-trilogi. Och den här trilogin är bland de första "vuxenböcker" jag läst. Jag har läst om den många gånger och lär göra det många gånger till.








Sofi Oksanen fick priset 2010 för sin bok Utrensning. Oksanens första böcker, Stalins kossor och Utrensning, tillhör mina favoriter.










Kim Leine fick priset 2013 för sin bok Profeterna vid Evighetsfjorden. Den väntar i bokhyllan och jag är jättesugen på att sätta igång med den.

måndag 25 november 2013

Bra början

Den här veckan börjar också bra med ett litet paket i brevlådan. Hoppas det fortsätter på samma sätt, börjar bli beroende av dessa paket.


söndag 24 november 2013

En smakebit på søndag


Jag ska för första gången delta i i den norska Flukten fra virkelighetens En smakebit på søndag där man ska välja ett stycke att dela med sig av ur den boken man just då läser.

Jag blev precis klar med Jan Lidbecks Shamanens sång om en oundviklig människa som handlar om den svenska sjukvården så smakbiten tar jag från sid 37 i boken som jag precis börjat läsa, La Peregrina av Cecilia Samartin, den fristående fortsättningen på Señor Peregrino



"Det finns en by som heter Sombrevista och som ligger någonstans mitt i Spanien. Det är egentligen bara en samling mörka stenhus som klamrar sig fast vid jorden. Den bästa platsen där är den högsta punkten, ovanför gravplatsen, och om du står där och blundar, breder ut armarna och omfamnar det väldiga landskapet framför dig kommer du att se dina drömmar. Det här är platsen där hon för första gången började drömma om ett liv utanför den lilla värld som hon kände till. Och även om jag inte har sett den med egna ögon vet jag precis hur den ser ut."
"Hur kan du veta det?" frågade Jamilet och flyttade sig närmare señor Peregrino som satt tillbakalutad i sin stol med slutna ögon.
"Jag vet det bara", mumlade han och log för sig själv.





Shamanens sång

Shamanens sång om en oundviklig människa av Jan Lidbeck

" Martin Lehman är hjärtläkare och nybliven änkeman. Trött på samhällets avhumanisering och en alltmer byråkratisk sjukvård söker han sig till en u-landstjänst i Afrika och för att återfinna meningen med sitt liv. Hans hemmavarande dotter Johanna drabbas av en svår whiplashskada. Hennes obegripliga smärta väcker aversion gos oförstående läkare, hon förödmjukas, får sin sjukpenning indragen och hennes värld rasar samman.
Martin Lehman håller en repressiv statsmakt och dess medicinska medlöpare för ansvariga. Det våld som utövats mot hans dotter blir till en våldshandling även mot honom själv. Han intalar sig äga den moraliska rätten att skipa rättvisa. I samtalen med en afrikansk shaman fördjupas hans moraliska ställningstagande och han förses med extraordinära redskap för sin vendetta. Lehman reser hem till Sverige och den nemesis han åstadkommer utspelar sig i läkar- och sjukhusmiljö.
Det pågår ett krig mellan läkare, de sjuka och Försäkringskassan. I det hårdnande samhällsklimatet inbjuds till ensidiga tolkningar av komplexa medicinska verkligheter. Offren i detta krig är de sjuka, läkare och vår tro på ett humant samhälle."

--------------------------------------------------

Shamanens sång om en oundviklig människa är nog den absolut viktigaste boken jag läst och kommer att läsa i år. Trots att boken är fiktion, visserligen baserad på verkliga skeenden, så kommer den otäckt nära verkligheten.
Nu är inte jag drabbad av smärta men av egen erfarenhet, efter 10 år i vårdsvängen, så vet jag också att man måste vara fruktansvärt frisk för att orka vara sjuk när man hamnar i klorna på sjukvården och Försäkringskassan. Jag har själv haft den stora turen att aldrig behöva bråka med Försäkringskassan tack vare en av de första läkare jag träffade (som gav mig en lektion i hur man ska hantera saker och ting). Men det räcker gott och väl med allt annat (sjukvårdspersonal och olika handläggare hos myndigheter) som jag träffat för att veta att det Lidbeck skriver om den svenska sjukvården (attityder hos sjukvårdspersonal, bemötande osv) är kusligt nära verkligheten och det gäller vare sig man är smärtpatient eller har några andra långvariga och/eller diffusa/osynliga problem. Min mor däremot är en "smärtpatient" och om jag har dåliga erfarenheter av den svenska sjukvården så har de ändå varit småpotatis jämfört med vad mamma fått utstå,  - hon är ju inte bara kvinna och smärtpatient utan också äldre och av utländsk härkomst.

Jan Lidbeck skriver i slutet att doktorerna Jäger, Clemens och Böhle naturligtvis är karikerade. Tyvärr, det här är en av de gånger då verkligheten överträffar dikten. Enligt min erfarenhet är ovanstående doktorer i berättelsen fortfarande på dagisnivå jämfört med många "riktiga" doktorer i verkligheten.... Senaste exemplet är väl min bekanta, som legat på sjukhus en vecka, och som av en läkare på morgonronden blir diagnosticerad med att hon nog har fått "tuppjuck"! Och den doktorn är ändå väldigt "snäll" jämfört med min egen "doktor Gud"...

Jag är totalimponerad över att Jan Lidbeck, som själv är läkare, har skrivit denna bok och kommit med så svidande kritik mot ett system som inte fungerar men som han själv ändå, i egenskap av läkare, är en del av.

Shamanens sång om en oundviklig människa är en bok som jag rekommenderar att man läser vare sig man är frisk eller sjuk. Jag kommer i alla fall definitivt rekommendera den till alla mina vänner och bekanta. Och jag frestas av tanken att skicka ett ex av boken till min kära "doktor Gud" - frågan är väl om hen överhuvudtaget skulle förstå orsaken till gåvan.

Läs Shamanens sång om en oundviklig människa!

Stort tack, Jan Lidbeck, för att jag fick förmånen att läsa din bok!

Shamanens sång om den oundvikliga människan finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON  (e-bok)



Lyssna: "Akta dig för att drabbas av smärta"



lördag 23 november 2013

Sammanfattning - Tempelriddaren-trilogin

Sammanfattning Tempelriddaren-trilogin av Robyn Young.

Jag måste medge att jag blev lite besviken på del 1, dvs Brödraskapet. Den historiska delen kändes korrekt men berättelsen om Will Campbell var lite tunn. Det var mycket om krig och olika slag och mycket fakta, den historiska lite torra faktan hade fått övertaget. Det blev bättre balans i del 2, Korståg, och det blev då också lättare att läsa. Del 3, Rekviem, är definitivt den bästa och där märker man hur mycket Young har utvecklats i sitt författarskap. Problemet med Rekviem är nog att det verkar som att Young tappat fokus lite grann och redan börjat fundera på nästa trilogi, alltså styr hon redan här mot Skottland.

Jag jämför Young automatiskt med Conn Iggulden som ju skriver liknande historiska romaner och det är nog inte riktigt rättvist. Hon har inte riktigt samma flyt i språket, i alla fall inte ännu, och får inte ihop berättelsen med korrekta historiska fakta lika lätt som Iggulden, men det kommer nog det också ju fler böcker hon skriver.

Något jag uppskattade med böckerna var att det i slutet i varje bok finns ett efterord där  författaren klargör var hon använt sig av den konstnärliga friheten att omarbeta och ändra fakta. Och att det också  finns en Karaktärsförteckning, det finns så många karaktärer, både historiska och påhittade, att det utan en karaktärsförteckning nog hade varit omöjligt att hålla reda på alla. Den ordlista, som också finns i slutet av varje bok, är också väldigt välbehövlig.

Jag uppskattar också att Robyn Young redogör ur flera olika synvinklar, kristna, muslimer, judar utan att lägga in några egna värderingar.

Hennes nästa trilogi är om skotska upproret och jag har redan första boken väntandes i bokhyllan.

Mina recensioner om de tre delarna

Brödraskapet
Korståg
Rekviem

Robyn Youngs hemsida




Rekviem (Tre-på-tre-utmaning, bok 3)

Rekviem av Robyn Young

"Året är 1295 och det kristna imperiet i Heliga landet ligger i ruiner. Den skotske tempelriddaren Will Campbell har återvänt till Paris och hamnat i ett svårt dilemma: han har svurit en ed att kämpa för sitt hemliga brödraskaps principer - det brödraskap inom Tempelherreorden, vars mål var fred - en fred som nu verkar längre bort än någonsin. Tempelherreorden har ingått i allians med Wills fiende, kung Edward av England, med löfte om att bistå honom mot Skottland.

Will ställs slutligen inför ett bittert val: stanna i Tempelorden och utkämpa ännu ett krig han inte tror på, eller att bryta sina löften och föra sin egen kamp för freden, även om den skulle innebära att han måste kämpa på skottarnas sida. Snart befinner han sig mitt i en blodig konflikt, omedveten om att en ännu större fara hotar. På Frankrikes tron sitter en krigisk kung vars begär efter suveränitet och allmakt trotsar alla förbund och som inte skyr några medel för att förverkliga sina storhetsvansinniga ambitioner.

Slaget om Heliga landet må vara över - tempelriddarnas sista strid har just börjat."

------------------------------------------

Rekviem är sista boken i Youngs Tempelriddartrilogi och den tredje och sista boken i Pocketlovers Tre-på-tre-utmaning.

Tempelriddarorden sjunger på sista versen och Will vänder tillbaka hemåt. Och jag får en känsla av att Young här redan börjat fundera på sin nästa trilogi, som ska handla om Skottland. Det är nämligen mycket med Skottland och mindre med Tempelriddare.
Även om fokus här har skiftat lite så är det såklart fortfarande intressant och läsvärt.

Sammanfattning av alla tre delarna

Rekviem finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus  (mp3-bok)
Bokbörsen










fredag 22 november 2013

I brevlådan...

Jag älskar överraskningar! Och idag fanns det ett överraskningspaket i brevlådan. Perfekt avslutning på veckan!


Rastlös av William Boyd


Någon sorts frid

Någon sorts frid av Camilla Grebe och Åsa Träff

"Siri är psykolog och psykoterapeut. På hennes praktik hänger man av sig kappan, tar några klunkar vatten och berättar om sina mörkaste hemligheter. Men även Siri bär på en annan smärta, och i skärgårdsstugan som skulle ha blivit hennes och hennes mans drömhem känner hon sig alltmer ensam och rädd.
Så hittas en av hennes patienter död i vattnet utanför hennes hus. Polisen finner ett självmordsbrev och Siris värld rasar samman. Är hon verkligen så dålig på sitt jobb? Eller finns det en annan förklaring?
Hon börjar få en otäck, smygande känsla av att någon förföljer henne. Att någon därute i mörkret utanför stugan vill henne illa."

-------------------------------------------


Jag visste i princip ingenting om Grebe & Träff när jag köpte den här boken. Jag hade hört någon enstaka säga att deras böcker var bra och spännande, men ingenting mer. Alltså hade jag inga större förväntningar när jag nu började läsa den.

Någon sorts frid är en psykologisk spänningsroman och spännande blev det, det kan jag lova. Att man på kvällen går runt inomhus och någon sitter utanför i mörkret och iakttar en är faktiskt en fruktansvärt skrämmande tanke. Jag tyckte det var riktigt skönt att jag inte var ensam hemma när jag läste den här boken även om jag vet att nästa gång jag är ensam hemma på kvällen så kommer handlingen att spöka i huvudet på mig.... Bor man inne i en stad så är det inte riktigt samma sak, där finns ju gatlyktorna osv så det är aldrig riktigt mörkt. Men bor man ute på landet där det är ordentligt mörkt utanför så är det riktigt läskigt att tänka sig att någon skulle kunna stå utanför och titta in på en.

Än så länge vet jag inte riktigt vad jag tycker om Siri ännu, kanske att jag kommer underfund med det när jag läst i alla fall nästa bok om henne (den boken väntar redan i bokhyllan)

Någon sorts frid finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza




torsdag 21 november 2013

Señor Peregrino

Señor Peregrino av Cecilia Samartin

"Jamilet är en sällsynt vacker flicka, men på grund av ett ohyggligt födelsemärke blir hon utstött i den lilla mexikanska byn där hon har vuxit upp. Efter moderns död tar hon sig under dramatiska omständigheter till sin moster i USA i ett desperat  försök att finna bot på sin förbannelse. Med falska papper får hon arbete på ett mentalsjukhus och möter där den udda och gåtfulla Señor Peregrino. Han tar henne tillbaka till sin ungdom, då han påbörjade sin pilgrimsvandring till legendariska Santiago de Compostela."

------------------------------------------

En av mina svagheter är böcker av latinamerikanska författare. Blandningen av realism och mystik/magi som finns i många av böckerna är helt enkelt oemotståndlig.

Jag drogs med i  Señor Peregrino ända från första sidan. Stämningen i boken är direkt magisk och man blir automatiskt engagerad i Jamilets liv. Någonting som jag också känner igen från andra böcker av latinamerikanska författare är att det finns en berättelse i berättelsen, dvs någon av karaktärerna i boken har en egen berättelse som hen delar med sig av. I Señor Peregrino är det han själv som berättar för Jamilet om sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. Boken är lättläst och man kan bara inte släppa den ifrån sig förräns man läst sista sidan. Det här är verkligen min typ av bok!

Nu ser jag fram emot att inom kort få börja läsa den fristående fortsättningen, La Peregrina, och få veta hur det går för Jamilet och Señor Peregrino.

Señor Peregrino finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza



   

Läsbart varje dag

Det verkar hamna nånting läsbart i min brevlåda varje dag den här veckan. I går blev det en bok


La Peregrina av Cecilia Samartin


onsdag 20 november 2013

Språktidningen december 2013


Igår kom decembernumret av Språktidningen. Och som vanligt så är det många intressanta artiklar i tidningen, t ex


  • Litar på magkänslan - Sara Danius om avståndet mellan tanke och text
  • Olles stil, lyrikens grammatik - Dagens diktare binder ord med gamla grepp
  • Lurigt, höll jag på att säga...
  • Landet där slang kan stå dig dyrt
  • Makten går till den som kan språket
  • Översättaren: Sventons temlor hejdade karriären




Och så självklart Nyord och -namn, Frågor & svar - Språkrådet, Questions & Answers, Tips, Spaningar osv. Mycket läsning alltså.



Omslagsonsdag #19 - Rosa

Omslagsonsdag #19 - Rosa

I veckans Omslagsonsdag vill Bokpotaten att man visar upp rosa omslag. Jag hittade förvånansvärt många bland mina lästa böcker...

 

 

 

 

Jag gillar Fördjupade studier i katastroffysik, vilken gillar du?



tisdag 19 november 2013

Tematrio - Elisabeth

Lyran har namnsdag idag (Grattis på namnsdagen!) och har då valt Elisabeth som tema till veckans tematrio.

Berätta således om tre böcker skrivna av eller innehållande en Elisabeth (smeknamn och annan stavning godkännes så klart! Om ni är trötta på namnet Elisabeth kan ni gärna använda ert eget namn i stället!


Jag har ett otroligt dåligt minne för namn så jag väljer att komma med tre författare






Elisabeth Åsbrink som skrivit Och i Wienerwald står träden kvar









Elisabeth Akteus Rex som debuterade med Dold Agenda, fortsättningen Naken Sanning kom i september och hon skriver nu på den tredje delen.









Elisabeth Nemert som skriver historiska romaner. Jag har Den vita liljan i bokhyllan men har inte hunnit läsa den än.








måndag 18 november 2013

Bra början



Det blev en bra början på veckan...idag kom en bok som jag väntat på...



Shamanens sång av Jan Lidbeck


Berättaren

Berättaren av Dag Öhrlund

"Goda svenskar lär sig redan som barn att inte förhäva sig.
Å andra sidan har jag aldrig påstått att jag är någon särskilt god svensk.
Så jag har ägnat mig åt att skriva i stället. Och fotografera. Vid det här laget har jag hållit på med det i 40 år och jag har levt ett stort äventyr. Jag har skrivit tusentals reportage, tagit en miljon bilder och jobbat i 30 länder. Det jag skrivit eller fotograferat har tryckts i över 150 tidningar och tidskrifter jorden runt. Och i bokhyllan har jag över 40 böcker där jag medverkat.

Dessutom har jag haft jävligt kul. Och nästan gått åt på kuppen. Jag har varit korrespondent i Hollywood och blivit beskjuten i Brasilien, överlevt en IRA-bomb i London, blivit förlamad, rullstolsbunden och legat på intensiven. Ett par gånger var jag verkligen nära att dö. Allt det här finns i det jag skrivit.

Tillsammans träffar vi Clint Eastwood och Jan Guillou, Yannick Tregaro och Christer Pettersson, läkare och brottslingar, präster och poliser. Vi tittar in i världens tuffaste fängelser, dricker longdrinks med Lucifer och rödvin med Makten själv.

Men den här boken handlar inte bara om det. Den handlar också om statusjakt, mobbing, svartmäklare, självmord, äkta hjältar, övernaturliga fenomen och om en av de viktigaste av insikter - att det ibland räcker med e tzatziki på stranden.

Hur det nu än gick till har de här fyrtio åren gjort mig till berättare. För att fira det vill jag bjuda på några av mina bästa berättelser. Mycket nöje.

Dag Öhrlund "


-------------------------------------------------

Berättarens 322 sidor är uppdelade i Reportage, Intervjuer och porträtt, och Krönikor och blogginlägg som Öhrlund skrivit under sina 40 år som skribent. Jag har en liten förkärlek för krönikor och även här så är det krönikorna som jag fastnar mest för.  Och blogginläggen såklart, men där föredrar jag faktiskt att läsa direkt på bloggen

I början av boken berättar Öhrlund hur han började som journalist. De övriga delarna, reportage, intervjuer osv sträcker sig ända från 1975 till 2013. Jag känner igen några, dvs jag har nog läst dem tidigare men då inte ens tänkt på vem som skrivit dessa.
Det enda jag saknar i boken är faktiskt lite om de böcker där han medverkat

Men visst är han en berättare, Dag Öhrlund, och det är ett riktigt nöje att få läsa hans "berättelser".

Mer finns att läsa på Dag Öhrlunds egen hemsida

Och kika in på hans blogg också, den är väl värd ett besök.

Tack Hoi förlag för rec.exet!

Berättaren finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON











söndag 17 november 2013

Dagens citat









No matter how busy you may think you are, you must find time for reading or surrender yourself to self-chosen ignorance
Confucius







Nattportierns historia

Nattportierns historia av Bodil Måtensson

"Nattportiern hade blivit tvungen att mitt i natten kalls driftschefen, eftersom hotellets fantastiska hissar - spotbelysta underverk av glas och glansputsad metall - plötsligt slutat fungera.
'Säkert någon slyngel till gäst som knyckt nödnyckeln för oss och stannat maskineriet bara för att djävlas', förutsatte han.
'Det är ju helt sanslöst', fräste driftschefen. 'Okej, skit samma - nu måste jag ner i källarn och sätta igång systemet igen'.
Han tvingades ta personaltrappan, och måste därmed öppna de tunga säkerhetsdörrarna mellan slussarna. Det var mörkt i passagerna och belysningsautomatiken irriterande långsam. Ljuset slog plötsligt till med mild, men fullt tillräcklig styrka. Och driftschefen önskade omedelbart att det inte alls hade gjort det.
Han mådde fruktansvärt illa - men kunde inte för sitt liv slita undan blicken.
Avsky och fasa frös fast honom.
Plötsligt släppte förlamningen. Han rusade uppför trappan till foajén.
Nattportiern stirrade förvånat på honom - hade han glömt något? Fast varför var han helt vit i ansiktet?
'Vad är det...' började han.
'Det ligger en död kvinna i botten av hisschaktet!'avbröt driftschefen.
'Snabbt för fan...ring polisen!'

Vintern 2006 har varit extremt sträng, och inte känns det nådigare för kriminalkommissarie Joakim Hill vid Helsingborgspolisen när han mitt i smällkalla natten kallas till ett av stadens nyaste, flottaste hotell för att utreda det brutala mordet på en kvinna. Ett fall som kommer visa honom girighetens verkligt skoningslösa , epidemiska väsen. Kvinnans namn är Jenny Skare, och hon är bara den första...

Men Hill och hans kollegor är inte ensamma om att frysa. Det gör även mannen nere i den mörka, kalla hålan. Ett ruggigt inferno som är hem för honom, hans fruktansvärda minnesbilder och... råttorna!"

--------------------------------------------

Det är inte så länge sen som jag läste Mårtenssons Barkhe-trilogi , som jag gillade. Och det var då jag kom underfund med att Bodil Mårtensson också skrivit deckare, vilket jag inte hade haft en aning om. Så självklart måste jag ju prova en sådan också.

Tyvärr blev jag rätt besviken på den här deckaren. Visserligen var Nattportierns historia inte första boken i serien men man brukar ändå få någon slags känsla för huvudpersonen även när man kommer in senare i serien. Det fick jag inte här.

Intrigen känns inte trovärdig och att man använt namn som ShopoRama förstärker bara känslan.  Och tyvärr, jag tycker inte det blir det minsta spännande en enda gång.

Jag föredrar nog Bodil Mårtenssons historiska romaner och håller mig ifrån deckarna.

Nattportierns historia finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza



lördag 16 november 2013

Utmaningen

Utmaningen av Annica Andersson

"Är du redo för en ny utmaning?

Har din partner blivit kylig, tråkig eller ointresserad? Känns det som ni fastnat i en slentrian där var och en bara flyter med?

Visst drömmer vi alla om en varm, omtänksam och kärleksfull partner? Du kanske undrar var kärleken tog vägen? Var finns passionen, värmen, glädjen och spänningen?

Med denna bok hoppas jag att inspirera er att försöka blåsa nytt liv in i era relationer.

Vi är vana vid att agera som vi alltid har gjort, utan att tänkapå vad konsekvenserna blir. Att följa samma mönster, dag ut och dag in, utan att göra något åt en trist relation kommer inte att göra någonting bättre utan det blir troligen bara sämre och sämre. En relation utan värme och omtanke är, med all säkerhet, en relation utan framtid.

Boken är för dig som vill försöka rädda eller fördjupa din kärleksrelation och skapa bättre förutsättningar för en fin fratid för dig och din partner. Den kan också vara en samling idéer för dig som, i vardagen, vill göra något extra för din hjärtevän, bara för att det är roligt eller kanske är den en perfekt gåva till en vän eller kompis som kämpar med sin tråkiga relation.

Om du önskar en långvarig och lycklig relation tillsammans med din partner är Utmaningen ett självklart val för dig!

-------------------------------------------

Jag tror den här typen av böcker behövs. Även om råden är enkla och sådana som man egentligen borde kommit på själv, så behövs det ofta att  någon påpekar dessa för en för att man ska komma igång och försöka.

Men...jag blir vansinnigt irriterad på den stereotypa uppdelningen av "manliga" och "kvinnliga" egenskaper, där manliga egenskaper är styrka, aktivitet, energi och handlingskraft  medans de kvinnliga egenskaperna är värme, omtänksamhet och kärlek och att man då är mer passiv. Det är ett otroligt förlegat sätt att se på det hela och jag blir bara arg när jag läser detta. Tyvärr gör det också att jag har svårt att ta till mig det positiva i boken.

Så den här boken fungerar inte alls för mig,även om jag tycker att råden är väldigt positiva och kan säkert hjälpa en del människor att reparera ett förhållande som börjat knaka i fogarna.

Tack, Annica Andersson, för rec.exet!

Utmaningen finns att köpa på Fru Anderssons möjligheter





fredag 15 november 2013

Det tredje tecknet

Det tredje tecknet av Yrsa Sigurdardottir

"En ung tysk student hittas mördad och torterad på universitetet i Reykjavik. Polisen som undersöker fallet upptäcker att offret experimenterat med tunga droger och tror att gärningsmannen finns bland de lokala knarkhandlarna. Men så enkelt löses inte gåtan.
Thora Gudmundsdottir, en kvinnlig isländsk advokat, åtar sig fallet och inser snabbt att det finns förgreningar långt bakåt i tiden utanför öns gränser. Och till den nordvästra delen av Island, där häxbålen en gång brann.
Thora får en inblick i en värld hon inte trodde existerade."

---------------------------------------------


Jag blev ett tag lite förvirrad över i vilken ordning böckerna kommer, men insåg sen att Sigurdardottirs böcker kommit ut på två olika förlag och båda numrerat sina som bok ett och två om Thora Gudmundsdottir. Dvs Damm förlag har gett ut Den som gräver en grav (del 1) och Det tredje tecknet (del 2) och de har faktiskt också gett ut en tredje som jag inte läst ännu, Aska (del 3). Modernista började med Eldnatt, del 1, och del 2, Ödemark, har nyligen kommit ut...Vilken soppa! Men det känns faktiskt bra att ha börjat med Damms böcker eftersom man där får hela bakgrunden, t ex så är det i "Det tredje tecknet" som Matthew kommer in i Thoras liv och Gylfis flickvän, Sigga,  blir gravid.

I det tredje tecknet var själva mordet lite blodigare och brutalare än i de tidigare böckerna av Sigurdardottir som jag läst. Jag började på ett ganska tidigt stadium misstänka vem/vilka som var gärningsmännen, men det visade sig vara helt fel. Slutet blir på det sättet en liten överraskning. Thora gillar jag fortfarande lika mycket, det är en tuff dam. Och det var inte helt fel att få veta vad Matthew har för bakgrund och hur han kom in i hennes liv.

Nu ska jag alltså se till att jag får tag på Aska också så jag får läsa den också innan jag fortsätter med de böcker som kommer ut hos Modernista (där jag redan läst den första, Eldnatt)

Det tredje tecknet finns att köpa hos t ex

Bokbörsen










torsdag 14 november 2013

Köpa bokmärken

Jag har fått många frågor om var jag fått tag på alla bokmärken jag har så jag tänkte lägga in lite tips så att andra också kan leta rätt på fina bokmärken. Det är ju trots att lite roligt att ha nånting fint och annorlunda om man nu använder bokmärke.

Det märkliga är att bokmärken numera är så svåra att få tag på om man inte vet var man ska leta. Vad jag har sett så är bokmärken för böcker ändå ganska stort i övriga världen, det finns t o m samlare som lagt ut sina samlingar på nätet för att visa upp dessa. I Sverige är det svårt att hitta bokmärken ens i bokhandeln, som ju borde vara det naturliga stället att sälja dem.

Man kan alltid kika och fråga efter bokmärken hos sin vanliga bokhandlare också...jag hittade nyligen bokmärken hos Akademibokhandeln i Gränby Centrum i Uppsala. Det var inga märkvärdiga eller speciella bokmärken men det var något i alla fall.

Men vill man ha lite speciella bokmärken så är det nätet som gäller. Man kan hitta många väldigt fina och speciella bokmärken på Tradera.  Tänk på att använda ordet bokmärke som sökord, inte bokmärken, så slipper du en massa av de här små bilderna som man samlar i pärmar. Priserna varierar sen från 5,- ända upp till 100,- eller t o m mer för antika bokmärken i gammalt silver. Porto tillkommer sen på priset.
Andra ställen att hitta bokmärken på är loppisar, second-hand-butiker och hos antikhandlare, på antik- och samlarmässor, marknader.



På antik-och samlarmässor finns ofta gamla fotografier som också faktiskt är riktigt roliga att använda som bokmärken









Reklambokmärken går att få tag på relativt enkelt, konstigt nog använder många företag fortfarande bokmärken för att göra reklam. Oftast är det såklart företag som har nånting med böcker att göra, men ibland dyker det upp bokmärken nånstans där man minst anar det. Och sådana bokmärken kan man ofta få utan att behöva betala nånting, det är bara att fråga. Säkra ställen är såklart nätbokhandlare som ju brukar skicka med bokmärken när man köper böcker, samma med Pocketshop. Hos The English Bookshop får man deras eget bokmärke (reklam) när man köper en bok . Så jag fick en hel knippe när jag köpte flera böcker på deras rea.

Letar man sen på nätet så kan man hitta massor med roliga annorlunda bokmärken


http://www.bluebox.se/Bokmarke-Dragkedja



Vill man sen gå vidare och kanske köpa från utlandet så är ett besök på den här sajten ett bra ställe att börja på

http://www.miragebookmark.ch/index.html

Och googlar man på nätet med sökorden "bokmärken" och/eller "Bookmarks for books" så hittar man massor av roliga, annorlunda och fina bokmärken....man får ju en massa träffar på annat också men lägger man ner lite tid på att leta så kan man hitta otroligt roliga bokmärken. Och bokmärken är ju så billiga ändå att alla har faktiskt råd att köpa det man vill ha.

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_ss_i_0_5?url=search-alias%3Dkitchen&field-keywords=bookmarks&sprefix=bookm%2Ckitchen%2C327&rh=i%3Akitchen%2Ck%3Abookmarks


















Till min bror

Till min bror av Anna Frise Rapp

"Emellanåt kommer vår dialog ikväll vara smärtsam. Mycket kommer att lyftas fram inför våra ögon som vi i stunden hellre hade velat skulle lämnats ifred. Så mycket har hållits dolt och gömts undan fast både du och jag vet att det ändå har funnits där hela tiden. Det är dags att låta det komma i dagen. Låta våra tankar och samspråket mellan oss genomlysa minnena och luckra upp dem. Förminska deras hållfasthet istället för att låta dem växa sig kraftfulla i det otalt fördolda.
I samtalet mellan två vuxna syskon blottläggs deras gemensamma uppväxt. Av spruckna minnesfragment väver de en helhet och fogar samman enskilda händelser till en barndom. Bilden de målar speglar en miljö som inget barn ska behövs vistas i. Tillsammans trevar de sig fram mellan minnen av oskyldiga upptåg och en obehaglig, påträngande verklighet."
----------------------------------------------

Jag blev lite betänksam när jag insåg att Till min bror i princip bestod av en monolog, att det bara var storasysters "röst" som skulle höras, det är hon som pratar till sin lillebror och minns händelser från deras barndom. Brodern får komma till tals enbart genom att systern berättar om vad han säger och hur han reagerar. Att skriva en hel bok som en monolog och lyckas engagera läsaren är inte lätt och i o m att den här är skriven av en debutant så hade jag mina farhågor när jag började läsa.

Men, jag hann inte läsa många sidor innan jag blev insåg att jag satt tjock i halsen och med en klump i magen och kände verkligen hur storasyster upplevt sin barndom. En barndom som inget barn borde behöva genomlida.Hur hon blivit tvungen att bli vuxen alltför snabbt och tidigt. Hur hon fick vara "den duktiga" och försöka skydda lillebror och pappa när det behövdes.

Attt lyckas förmedla hela händelseförloppet, alla känslor och minnen i en monolog utan att jag som läsare en enda gång tröttnar och vill lägga ifrån mig boken är inte lätt, men Anna Frise Rapp lyckades, jag var totalkoncentrerad hela boken igenom.

Till min bror berörde mig så djupt att det har varit otroligt svårt att sätta ord på alla mina känslor och tankar och jag vet att det jag skrivit nu bara skrapar på ytan av det jag känner för den här boken. Boken baserar sig på verkliga händelser och det tvivlar jag inte på, ingen annan än den som upplevt det här kan skriva med sådan inlevelse.

Tack Walab förlag för rec.exet!

Till min bror finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus







Två paket

Dagens skörd blev två paket

Först ett litet paket med ett rec.ex


Utmaningen av Fru Andersson

Och så ett stort paket med min tävlingsvinst från Forum förlag



Profeterna vid Evighetsfjorden av Kim Leine
Den skyldige av Lisa Ballantyne
Kungens hologram av Dave Eggers
Projekt Rosie av Graeme Simsion



onsdag 13 november 2013

Omslagsonsdag #18 - Lila

Omslagsonsdag #18 - Lila

I veckans Omslagsonsdag är temat Lila. Bokpotaten frågar sig var gränsen går mellan rosa och lila....För mig är det svårare med lila och vissa skiftningar av blått... Här kommer i alla fall mina lila omslag...

 

 

 

 

Vissa av omslagen är verkligen gränsfall, t ex Fångad i Marbella, men jag har valt att ha med den i alla fall eftersom det finns ett klart lila inslag i bilden.
Min favorit är Kejsaren, vilken är din?