fredag 14 mars 2014

Bokbloggsjerka 14 - 17 mars

Fredag och dags för Annikas Bokbloggsjerka. Den här veckan har hon också en utlottning av bokaskar i samband med jerkan (trevligt!)

Den här veckan ställer Annika frågan

Do readers have to be collectors?

-----------------------------

Nej, verkligen inte. Skulle jag behålla alla böcker jag läser så skulle huset inte räcka till utan vi fick nog köpa ett hus till enbart för böcker. Jag behåller de böcker jag gillar bäst och en del fackböcker, resten skänker jag bort eller säljer. Det finns i princip ingen besökare som går härifrån utan i alla fall en bok i näven (och en del har t o m en hel kasse med sig) och jag har t o m skickat stora kartonger med böcker till vänner och bekanta mot fraktavgiften, bara för att bli av med böckerna.
Plan nu är att i sommar också sälja bort en del på en bakluckeloppis i närheten.
Så nej, jag samlar verkligen inte på böcker, det mesta av det som finns i hyllorna är olästa böcker och så sånt som jag verkligen tycker om och kan tänka mig att läsa om igen plus fackböcker.
De enda böcker som jag faktiskt aktivt samlar på är gamla kokböcker och husmorsböcker - jag tycker de är så fantastiska med ibland relativt komplicerade recept, massor med husmorstips och råd om vett och etikett (t ex hur man viker servetter, hur man uppför sig vid middagsbordet osv osv) och kolorerade bilder i en del av böckerna.

Det här är hur en av våra bokhyllor såg ut tidigare (och det var innan den fylldes på till bristningsgränsen så att hyllorna började brista) - nu har vi köpt en bokhylla som sväljer lite mer till just det rummet.



UTLOTTNING AV BOKASKAR

Och självklart vill jag delta i utlottningen av bokaskar. Den bokask jag gillar mest och som jag skulle vilja ha är bokasken Henrik IV . Där skulle jag gömma allt sånt smått som jag inte vill att husdjuren (illrar) ska få tag på...




32 kommentarer:

  1. Till slut når man ju den där gränsen, den fysiska alltså. Det får helt enkelt inte plats hur många bokhyllor och böcker som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, och jag bävar för den dagen!

      Radera
  2. Ett hus bara för böcker - jag tror det kallas bibliotek! Vilken tur att sådana finns så vi inte alla måste skaffa monsterpalats för att få plats med allt som finns att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Provade med bibliotek en gång i tiden, men det funkar inte riktigt för mig. Jag vet ju aldrig i förväg vilken bok jag vill läsa efter den jag för tillfället läser. Och då är det det här med lånetider...

      Radera
  3. Favoriterna kan jag inte göra mig av med heller. Problemet är att de bli fler och fler. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr, ja. Men förhoppningsvis tar det lite tid innan alla bokhyllorna är fulla med bara favoriter

      Radera
  4. Hmm..ett hus bara för böcker, något att tänka på i framtiden när man vunnit mycket pengar ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk vilket hus man kunde köpa och, inte att förakta, hur många böcker man kunde köpa om man vann ordentligt med pengar!

      Radera
  5. Den hyllar ser full ut, men ändå prydlig. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den såg så ut när jag fotade bara för att jag precis försökt göra den någorlunda presentabel. i vanliga fall ser mina bokhyllor inte alls ut sådär.

      Radera
  6. Jag vill också gärna pracka på besökare en massa böcker, så kul att tipsa tycker jag! ;)

    SvaraRadera
  7. Hm, spontant så skulle jag gärna vara din vän. Samtidigt så skulle det inte vara nyttigt då för högen med olästa böcker ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla som är beredda att ta hand om en del av mina skänkesböcker är välkomna!

      Radera
  8. Så lätt har jag inte för att dela ut mina böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men när det är till likasinnade så får de ju ett bra hem.

      Radera
  9. Ny bokhylla löser många problem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En kortare period, sen är man tillbaka på noll igen =platsbrist

      Radera
  10. Där sa du nåt:). Jag ska nog börja ge bort böcker till vänner som kommer på besök, få se om det blir lättare för mig att ge bort.

    SvaraRadera
  11. Å, böcker med gamla husmorstips låter kul att läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar dem, tipsen är ibland så het osannolika.

      Radera
  12. Skänker också en hel del böcker. Mest till second hand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är faktiskt ganska perfekt att kunna göra det.

      Radera
  13. Åh, har du illrar? Jag tycker de är så himla söta och har gjort efterforskningar ifall jag skulle skaffa mig ett par i framtiden, men har inte riktigt bestämt mig ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har jag det, jag föder upp illrar och har 8 för tillfället. De är otroligt söta och man får sig minst ett gapskratt varje dag, men de kan också vara väldigt krävande.

      Radera
  14. Dela ut böcker, nej inte då. Är de snälla får de låna men om de gör hundöron, då ..
    Tur vi är olika va?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är tur det. Jag lånar däremot ogärna ut de böcker jag vill behålla, folk har en liten tendens att glömma bort att återlämna böckerna....

      Radera
    2. Känner igen mig. Lånar ut sådana som jag tycker är jättebra och i värsta fall får jag aldrig se dem igen :( Inte kul alls.

      Radera
  15. En läsare behöver verkligen inte vara samlare men jag är det, ingen tvekan om det! En mild form av besatthet... Det är ju smartare och mer ekonomiskt att låna och väldigt trevligt att ge bort...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker undvika att samla på mig, men av någon anledning så minskar det aldrig i hyllorna, snarare tvärtom.

      Radera
  16. Önskar jag vore bättre på att göra mig av med böcker...

    SvaraRadera