fredag 17 oktober 2014

Bokbloggsjerka 17-20 oktober

Det är fredag och den börjar alltid för mig med Annikas bokbloggsjerka. Den här veckan ställer Annika frågan

 Vilken bok bör man inte veta någonting alls om innan man själv läser den?

-------------------------------------------------

Det blir ett lite tråkigt svar den här veckan, tyvärr.

Jag själv vill helst veta så lite som möjligt i förväg om boken jag ska läsa, baksidestexten räcker mer än väl. Helst skulle jag nog inte ens vilja veta vad andra har tyckt om boken, men tittar man runt på olika bloggar så är det svårt att undvika det.  Men jag försöker i möjligaste mån undvika att läsa i förväg vad andra skrivit och tyckt om en bok som jag ska läsa. Ju mindre jag vet om boken i förväg desto fräschare blir min egen läsupplevelse. Efter att jag läst boken och bildat mig en egen uppfattning om den så kan jag däremot kolla runt lite på vad andra sagt och tyckt (och då brukar jag faktiskt hitta en massa info som jag är glad för att jag inte läst innan jag tog itu med just den boken).

Och därför är det nog totalt omöjligt för mig att plocka ut en specifik bok som man inte ska veta nånting om innan man läser den. Jag tycker ju att man helst inte ska veta speciellt mycket om någon bok man tänker läsa...Det är nog en av orsakerna till att jag gillar debutanter så mycket - där har man inte ens några fördomar och/eller förväntningar pga tidigare böcker av samma författare.










17 kommentarer:

  1. Jag har precis samma uppfattning som vad du har, vill helst inte veta något om boken i förväg och framförallt inte vad andra tyckte.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Du har helt rätt, det är lätt att ha förutfattade meningar om böcker om man vet för mycket! Det kan lätt förstöra upplevelsen...

    SvaraRadera
  3. ungefär likadant för mej, vill inte veta så mycket innan

    SvaraRadera
  4. Jag googlar alldeles för mycket om allt jag läser nästan. :-)

    SvaraRadera
  5. Förstår dej precis. "Alla" säjer att något är jättebra (det kan gälla bok, film, tv, teater) och man får för höga förväntningar.

    SvaraRadera
  6. Om det är en bok jag vet att jag ska läsa så brukar inte jag heller läsa speciellt mycket om den. Det förtar en del av nöjet.

    SvaraRadera
  7. Är det en deckare eller thriller vill jag absolut inte veta något!

    SvaraRadera
  8. Deckare och thrillers vill man ju veta så lite som möjligt om innan!

    SvaraRadera
  9. Visst är det så att det är en fördel att inte veta alltför mycket i förväg. Men när boken är utläst och man bildat sin egen åsikt kan det vara roligt att läsa vad andra tycker/fått för tankar kring boken.

    SvaraRadera
  10. Jag räknade att läsa baksidetexten som att veta någonting om boken, men var kanske lite hård i min tolkning :) för mig är det en nödvändighet för att veta om jag vill läsa boken eller inte.

    SvaraRadera
  11. Man skall nog veta så där lagom mycket. Tycker till och med att baksidestexten avslöjar för mycket ibland.

    SvaraRadera
  12. Instämmer i att ju mindre jag vet desto bättre. Då hinner jag inte skapa några egna tankar om boken, vilket jag gör om det är en genre utanför min bekvämlighetszon.

    SvaraRadera
  13. Jag vill nog veta litegrann, i alla fall vilken typ av bok det är, eftersom jag väljer bok efter humör.

    SvaraRadera
  14. Gillar också att läsa om andras uppfattningar om böcker jag läst.

    SvaraRadera
  15. Intressant poäng om debutantförfattare!

    SvaraRadera
  16. Jag läser gärna på lite om böcker jag ska läsa. Kollar upp dem på goodreads och läser en och annan recension.

    SvaraRadera
  17. Jag håller med, jag vill inte veta så mycket mer om en bok än vilken genre den hör till... Och i bland inte ens det...

    SvaraRadera