måndag 31 mars 2014

Tematrio - Äventyr

I veckans tematrio hos Lyran kommer hon med uppmaningen

Berätta om tre minnesvärda äventyrshistorier!

--------------------------
Jag läser inte speciellt många äventyrsromaner numera, men gjorde det när jag var yngre så tre stycken var inte så svårt att få ihop.

Mina tre blir alltså







De tre musketörerna av Alexandre Dumas








Jungfrustenen av Michael Mortimer











En världsomsegling under havet av Jules Verne





Reaböcker!

Idag kom paketet med de sista reaböckerna jag beställt. Så nu är det rean verkligen slut för min del *pust*!


De tio härskarna av Christian Mørk
I det tysta av Vicky Jaggers
Nattfjärilen av Saskia Walker
Häxmästaren av Saskia Walker
Havsdrottningen av Saskia Walker


Storm över högländerna

Titel: Storm över högländerna
Författare: Christina Courtenay
Format: Inb
Antal sidor: 329
Förlag: EA Förlag

" Sviken av sin bror och sin ungdomskärlek behöver Brice Kinross en ny start i livet. Han välkomnar möjligheten att lämna Sverige för det skotska höglandet och ta över familjegodset.
Året är 1754 och det är stora problem på Rosyth Estate. Brice anländer till Skottland i efterdyningarna av engelbsmännens hämnd över skottarnas uppror. Godset är i ruiner och pengarna försvunna.
Brice får en allierad i den vackra, rödhåriga Marsaili Buchanan som sköter hushållet.
Men kan han lita på henne? Marsaili som är fast besluten att skapa sig en bättre framtid arbetar hårt på godset men kanske ännu hårdare på att hålla männen ifrån sig. Men nu dras hon oemotståndligt till den nye klanledaren. Och även om Brice gjort klart att han inte tänker binda sig vid någon igen, kan han inte helt motstå sina känslor.
Men den unge lairden har verkligen mer än romantik att tänka på. Förvaltaren är en farlig fiende som inte skyr några medel för att få det han vill - godset, pengarna och Marsaili. Brice liv är i fara..."

-----------------------------------------

Storm över högländerna är en fristående fortsättning på Tigerporten, som jag läste i februari. Jag gillade ju Tigerporten men frågan är om inte jag gillar Storm över högländerna ännu mer.

Huvudpersonerna är så levande att jag sugs med in i handlingen direkt och blir engagerad av händelserna. Marsaili är den typen av kvinna som jag tycker om, handlingskraftig, temperamentsfull och självständig. Hon är den typen som alltid klarar sig oavsett vad hon råkar ut för. Javisst, Brice är en snygging (som romanhjältar brukar vara), men inte så överjordiskt snygg att det skulle göra honom mindre trovärdig. Courtenay går på lite på slak lina när det gäller utseendena men hon lyckas ändå väldigt bra att förmedla hur Marsaili och Brice ser ut utan att gå till överdrifter.

Jag har en liten förkärlek för Skottland (och jag undrar om inte det är nånting som många har), som har ett lite romantiskt skimmer över sig och jag tycker det är roligt att Courtenay förlagt handlingen dit och till tidsperioden efter skottarnas förlust mot engelsmännen. Och återigen  märks det att Courtenay gjort ordentligt med research, Brice och Marsailis äventyr mot bakgrund av de faktiska historiska händelserna får en helt annan trovärdighet på det här sättet.

Storm över högländerna innehåller verkligen allt som en bladvändare ska innehålla, historia, kärlek, spänning och lite humor.  Och inte nog med det, jag gillar omslaget jättemycket och hade nog säkert kunna falla för boken redan för omslagets skull.

Det negativa med Storm över högländerna är samma som med Tigerporten - jag hade velat ha minst 100 sidor till!

Jag hoppas nu att det kommer ännu en fortsättning så jag kan fortsätta följa släkten Kinross öden!

Läs mer om Christina Courtenay och hennes böcker på hennes egen hemsida

Tack EA förlag för rec.exet!

Storm över högländerna finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza




söndag 30 mars 2014

Ajajajaj!

Nu får Carro sig ett riktigt gott skratt! Jag som för en vecka sen sa att jag gjort sista beställningen, har nu, den sista dagen, lyckats trilla dit! Först var vi och handlade och kunde inte låta bli att åka till ICA Maxi så att jag skulle kunna kika om de hade några böcker kvar...och självklart hade de det och naturligtvis hamnade ett par av dem i kundkorgen.


Sommaren utan män av Siri Hustvedt
Causa Mortis av Elias Palm
Ond skörd av Sharon J Bolton





En smakebit på søndag

Usch va tråkigt väder det är idag, grått och tråkigt! Man blir inte precis sugen på att gå ut. Men å andra sidan så är det perfekt väder för att stanna inne och läsa. Och delta i En smakebit på søndag som hålls av bloggaren Flukten fra virkeligheten.

Jag läste ut en bok igår kväll så i morse fick jag börja på en ny och har alltså inte kommit så långt i den nya boken för att ens vara riktigt på det klara med vad som kommer att hända. Min smakbit kommer från boken Vintervålnader av Kate Mosse, sid 25





"Jag  körde in i den lilla staden på avenue de Foix i den flyende dagens skära ljus. Solen går ner tidigt i de här högt belägna dalarna, och skuggorna på de smala kullerstensgatorna var redan mörka. På en svindlande hög utlöpare framför mig balanserade ett smalt klocktorn från 1700-talet. Likt en vaktpost stod tornet där och hälsade den ensamma resenären välkommen hem."




Nu ska jag ta en mugg thé och äta frukost i lugn och ro.



lördag 29 mars 2014

Jubileumsmord

Titel: Jubileumsmord
Författare: Jan Mårtenson
Format: Inbunden
Antal sidor: 217
Förlag: Wahlström & Widstrand

"För 40 böcker sedan föddes den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan i Helgeandsmordet. Han bor sedan dess på Köpmantorget 10 i Gamla stan, har sin antikhandel på Köpmangatan och hamnar fortfarande i den ena mordhärvan efter den andra.
Prästsonen Homan är en typisk antihjälte. Han älskar god mat, goda viner och att filosofera över livet med sin sambo, Cléo de Merode. Hon har blå svans och blå öron och kommer från Siam, numera Thailand. De står varandra nära och frågan är väl om det är Homan som har katt eller Cléo som har en människa.

I Johan Kristian Homans värld finns mer antikviteter, konst och kultur än våld. Morden, ganska få, sker mellan kapitlen och det flyter mer röd bordeaux än blod över sidorna. Böckerna spänner över vida fält, från marinarkeologi och sjunkna skepp till Castros diktatur på Kuba, från KGB i Sverige till midsommarfirande i Bergslagen. Men Stockholm och Gamla Stan står alltid i centrum."

---------------------------------------------------

Jag är definitivt en Homanfan även om jag inte kommit riktigt så långt att jag gått med i Homansällskapet . Men jag har kommit så pass långt att jag inte kan motstå en Homandeckare när jag får syn på en. Och när det nu gavs ut en jubileumsbok så var jag ju bara tvungen att ha den.

Jag brukar klaga på att man i många deckare inte fokuserar tillräckligt på själva brottet och uppklarnandet av det utan lägger alltför stor vikt vid detektivens/polisens privatliv, som ofta är ganska problematisk med alkoholmissbruk och problem i personliga relationer osv. När det gäller en Homandeckare är det tvärtom. Man förväntar sig att en Homandeckare handlar om så mycket mer än "bara" ett brott - den ska innehålla en hel massa om historia, konst, antikviteter osv och själva brottet blir nästan en bisak.

Jubileumsmord är den 40 boken i ordningen om antikhandlare Johan Kristian Homan och den innehåller 11 Homanäventyr i novellform som inte getts ut tidigare. Trots att detta är material i god Homan-anda så blir jag lite besviken, jag tycker inte att novellformen riktigt passar för Homan. Det får inte riktigt plats med tillräckligt av det innehåll som kännetecknar ett Homanäventyr (konst, kultur osv). Men annars är Jubileumsmord av god Mårtensonkvalitet, lättläst och alltid med en liten extra knorr i slutet. Och boken är ändå ett måste för den som gillar Homandeckare. Och nästa steg för mig blir nog att gå med i Homansällskapet!

Jubileumsmord finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza








fredag 28 mars 2014

Bokbloggsjerka 28-31 mars

Fredag och dags för Annikas bokbloggsjerka som man ju bara måste delta i. Idag visar hon upp en bild på en tatuering och påpekar att det börjar bli alt mer populärt att tatuera sig med litterära citat. Och hon vill veta

Är det här något som du skulle kunna tänka dig att göra? Vad skulle det i så fall bli, och inte minst, var på kroppen skulle du placera konstverket?

------------------------------------

Jag skulle nog kunna tänka mig att tatuera mig och har faktiskt t o m lekt med tanken då och då. Men...det skulle nog inte bli ett litterärt citat utan en iller i sådana fall...kanske någonting liknande de här vore nåt.



Ett ev litterärt citat skulle i sådana fall bli först efter detta och jag har faktiskt ingen aning om vad jag skulle vilja ha för citat eller var den skulle sitta. Än så länge är det alltför teoretiskt för att jag ens kunde fundera på sånt som ev text och placering. 











torsdag 27 mars 2014

Nattens cirkus

Titel: Nattens Cirkus
Författare: Erin Morgenstern
Format: Inb
Antal sidor: 421
Förlag: Norstedts förlag


"Cirkusen anländer utan förvarning.
Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går.

Och den svarta skylten med vita, målade bokstäver som hänger på grindarna, den som bär texten:

Öppnar vid mörkrets inbrott
Stänger i gryningen

Välkommen till Le Cirque des Rêves - en cirkus olik alla andra. Inne i de svart- och vitrandiga tälten, i en färglös värld som hör nattens mörkaste timmar till, döljer sig helt unika upplevelser och fantastiska fenomen.
Bakom kulisserna pågår en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att spela i ett spel där de måste använda fantasins och viljans krafter för att överträffa varandra."

------------------------------------------

Jag är väldigt kluven när det gäller den här boken - det finns bitar som jag tycker väldigt mycket om men sen finns det delar som jag mer än gärna skulle vilja vara utan.

Det jag tycker om är beskrivningarna av själva cirkusen, de får verkligen snurr på fantasin och man "ser" de svartvita tältena och cirkusområdet framför sig. Lite samma är det med de cirkusnummer som artisterna utför, i min fantasi kan jag verkligen se vad som händer.
Jag gillar också en del av personbeskrivningarna även om det känns som jag inte får tillfälle att lära känna någon ordentligt, det skrapas bara lite på ytan.

Det som för min del gör att jag inte helt tycker om boken är att den bitvis är så seg att jag nästan är beredd att lägga den ifrån mig. Och tyvärr identifierar jag ganska snart en "varningssignal" - så fort "mannen i den grå kostymen" (som jag irriterar mig ofantligt på) dyker upp så saktar farten av till nästan stillastående och det är då jag måste tvinga mig att fortsätta läsa tills jag kommer till ett avsnitt där det händer något.

Hade man kortat ner de segaste avsnitten så hade boken säkert kortats av med uppemot 100 sidor och faktiskt, jag tycker nog att den hade mått bra av det.

En sak som också måste nämnas är omslaget som ju är fantastiskt snyggt! Och jag tror faktiskt att det till stor del var omslaget som gjorde att jag var bara tvungen att ha boken.

Nattens cirkus som pocket finns att köpa hos t ex

CDON 







Tidningar

Jag har ju helt glömt bort att jag fått lite tidningar med intressanta artiklar också den här veckan. Jag har fått Språktidningen Nr 3 April 2014 och Vi läser nr 2 April & maj 2014.



I roller derby är inget namn det andra likt
Så formas berättelsens bilder i hjärnan
Nordkorea styr språket med järnhand
Konsten att plurra på rätt sätt
och en massa annat intressant om språket


Lill Lindfors bokhylla
Intervju med Donna Tartt
Bokklubben i Bryssel
80 boktips
och självklart de stående inslagen Frågor & svar, läsvärt osv

Så utöver böcker har jag nu också två tidningar att plöja igenom. Men jag klagar inte...! 






onsdag 26 mars 2014

Omslagsonsdag #37 - På önskelistan

Jag sitter riktigt ordentligt i klistret med temat för Bokpotatens Omslagsonsdag den här veckan. Hon har alltså valt "På önskelistan" som tema och det skulle ju tyckas vara enkelt. Men mitt problem är att jag brukar aktivt undvika att fundera på vilka böcker jag skulle vilja få tag på eftersom det då oftast slutar med en lista som inte har något slut. I o m att jag läser så spretigt och inte på något sätt nischat, så är svaret på frågan vilka böcker skulle jag vilja köpa om jag fick pengar och fria händer, "allt!". Vilka jag sen skulle välja i första hand skulle helt bero på hur mycket pengar jag hade och på vilket humör jag skulle vara vid det tillfället. Men jag försöker väl plocka ut lite efter bästa förmåga. Här kommer mina önskningar just nu när jag kikar hos nätbokhandeln - vad jag sen skulle ha köpt om jag hade fått pengar är nog en helt annan sak.

 

 

 




Jag gillar konsten att höra hjärtslag. Vilken tycker du mest om?




tisdag 25 mars 2014

Fladdermusmannen

Titel: Fladdermusmannen
Författare: Jo Nesbø
Format: Pocket
Antal sidor: 363
Förlag: Pocketförlaget

"En ung norska, känd från tv, hittas död i Australien. Harry Hole skickas till Sydney för att bistå polisen i utredningen av mordet. Trots att han blivit tillsagd att hålla en låg profil hamnar Harry ändå mitt i händelsernas centrum. Snart förstår han och hans kollega Andrew Kensington, att de har att göra med en seriemördare.
Efterforskningarna kring fallet öppnar Harrys ögon för landets rika historia och urbefolkningens fascinerande legender. Samtidigt leder sökandet honom till ett Sydney som aldrig omtalas i turistbroschyrerna: den undre världen med dess tvivelaktiga figurer och omoraliska affärer."

-------------------------------------------

Jag fick med två böcker av Jo Nesbø i en bokkasse som jag köpte för flera år sen. Det visade sig vara del 1 och 2 i serien med Harry Hole. Självklart lyckades jag konststycket att läsa dom här två böckerna i omvänd ordning, så Kackerlackorna läste jag redan för ett par år sen men Fladdermusmannen hann jag inte fram till förräns nu. Jag var inte speciellt förtjust eller ens intresserad av Harry Hole när jag läste Kackerlackorna och tyvärr är känslan lite likadan nu. Det intressantaste i Fladdermusmannen för mig är att det hela utspelar sig i Australien och att man får ta del av några av aboriginernas legender.

Jag hade faktiskt förväntat mig att jag skulle tycka mer om boken och karaktärerna och när jag nu inte gjorde det så kommer jag nog att ge Jo Nesbø en ny chans vid något annat tillfälle

Fladdermusmannen finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza




Dagens post

Snacka om perfekt timing! Jag håller precis och avslutar Nattens cirkus och hade redan börjat fundera på vilken bok jag ska välja som nästa. Nu behöver jag inte fundera på det längre eftersom brevbäraren hade med sig lite läsning till mig



Storm över högländerna av Christina Courtenay




måndag 24 mars 2014

Tematrio - Inledningar

I Lyrans Tematrio vill hon den här veckan att man berättar om tre minnesvärda inledningar.

Det blir lite blandade inledningar hos mig. Den första är en klassiker, sen kommer två egna favoriter







"I begynnelsen var kärret, gräftan - och Jussi." Högt bland Saarijärvis moar av Väinö Linna










"The last class of my professor's life took place once a week in his house, by a window in the study where he could watch a small hibiscus plant shed its pink leaves. The class met on Tuesdays. It began after breakfast. The subject was The Meaning of Life. It was taught from experience." Tuesdays with Morrie av Mitch Albom







"Vid den första tjurfäktning jag gick på väntade jag mig att bli upprörd, kanske sjuk av vad jag hade hört man gjorde med hästarna." Döden på eftermiddagen av Ernest Hemingway












Sista beställningen

Nu har jag gjort sista beställningen från bokrean - nu ska jag inte ha mer! Om inte Akademibokhandeln gör det som de gjorde för några år sen - sålde ut de som var kvar av reaböckerna för 10,-/st. Men förhoppningsvis kommer det inte att hända, för nu är nog kvoten för det här halvåret uppfyllt med råge.



Förskalv/Efterskalv

Titel: Förskalv/Efterskalv
Författare: Sylvia Day
Format: Danskt band
Antal sidor: 315
Förlag: Förlaget Harlequin

"Blanda aldrig affärer och nöjen. Släpp aldrig in politik i sovrummet.

På sätt och vis gjorde jag både och när jag lät Jackson Rutledge bli min älskare. Jag kan inte säga att jag inte blivit varnad.

Två år senare kom han tillbaka och stegade rakt in i en förhandling som jag arbetat hårt med. Under handledning av Lei Yeung, en av de skarpaste affärskvinnorna i New York, hade jag snappat upp ett och annat sedan Jax försvann. Jag var inte längre den unga kvinna han en gång lärt känna, men han hade inte förändrats alls. Till skillnad från förra gången våra vägar korsades visste jag precis vad jag kunde förvänta mig, och hur beroendeframkallande hans beröring kunde vara.

Den inre cirkeln av glamour, sex och privilegier var Jax lekplats - men nu kunde jag spelets regler. I den stenhårda affärsvärlden är det bara en sak som gäller: Håll dina fiender nära och dina före detta älskare ännu närmare..."

--------------------------------

Jag har ju tidigare, när jag läste första delen, För dig blottad,  i Crossfire-serien, skrivit att jag gillar Sylvia Days historiska romaner bättre än de som är förlagda till nutid. JAG TAR TILLBAKA DET MED OMEDELBAR VERKAN! Förskalv/Efterskalv fick mig faktiskt att ändra åsikt helt och hållet, den är precis i min smak och det är mycket jag gillar i den.

Jag tycker om Gianna - hon är varken av den smala "modell"-typen eller den ljuva, mesiga. Hon är lite mullig med både bak och bröst och hon har ett sunt förhållningssätt till mat och redan det här gör att hon känns verklig. Hon är en karriärkvinna, självständig och hela tiden medveten om vad hon gör, hur hon reagerar och vad hon känner. Day har lyckats göra Gianna till en verklig och trovärdig person med både plus- och minussidor (vilket /vilka som är plus och minus är upp till var och en) och som inte är perfekt utan som har sina skavanker precis som vem som helst av oss. Det gör också att det är lätt att identifiera sig med henne och leva sig in i hennes känslor.

Jax är jag lite mer tveksam till -hela hans inställning till Gianna stör mig på något sätt. Och jag blir emellanåt så irriterad på honom och hans "fasoner" att jag skulle vilja ge honom en rejäl smäll. Men han är ju precis den typen av man som man vet inte är bra för en, men som man ändå faller för (vem har inte råkat på såna män och ändå fallit som en fura?).

En av de saker jag gillar med Sylvia Days böcker är att hon har en riktig handling också, det är inte bara het, ångande sex där resten bara är transportsträckor för att komma till nästa sexscen. Men sexscenerna är riktigt heta och en till sak som jag uppskattar är att språkbruket inte riktigt är lika grovt som i många andra böcker i den här genren (jag är inte pryd, men för många k.. och f.... kan få vem som helst att svalna).

Det som jag känner mig lite tveksam till är faktiskt boktiteln. Efter att ha läst den så kan jag förstå hur Day kommit fram till att ha just den titeln, men den känns ändå inte riktigt bra. Och i översättning till svenska så blir den inte precis bättre, snarare tvärtom.

Sylvia Day är en av de författare som gjort att jag faktiskt fått omvärdera den här genren riktigt ordentligt och som gjort att jag numera gillar romance mer och mer. Och Förskalv/Efterskalv är ett bra exempel på vad jag gillar inom genren.

Stort tack till Förlaget Harlequin för rec.exet!

Förskalv/efterskalv finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON (e-bok)
Ginza





söndag 23 mars 2014

En smakebit på søndag

Idag har jag inte riktigt lust med nånting så då passar det bra att försöka pigga upp sig själv med att delta i  En smakebit på søndag som Flukten fra virkeligheten håller så blir man kanske lite piggare.

Min smakbit kommer från sid 170 i Nattens cirkus av Erin Morgenstern







"Den skylt som hänger på grindarna till Le Cirque des Rêves i natt är stor, upphängd med flätade band som slingrar sig runt gallerstängerna ovanför låset. Bokstäverna är så höga att man kan läsa dem på avstånd, men folk går ändå hela vägen för att läsa dem.

Stängt på grund av ogynnsam väderlek

står det, med snirkliga bokstäver omgivna av lekfullt målade grå moln."




Nu ska jag ta mig en stor mugg med thé och läsa ett litet tag så kanske jag piggnar till lite och orkar ta tag i sådant som borde göras idag.


lördag 22 mars 2014

Trogen hustru sökes

Titel: Trogen hustru sökes
Författare: Robert Goolrick
Format: Inb
Antal sidor: 300
Förlag: Historiska Media

"Han satte in en annons i en dagstidning i Chicago, sökte efter en "trogen hustru". Hon svarade, skrev att hon var "en enkel, redbar kvinna". Naturligtvis var hon allt annat än redbar och ärlig, och det enda enkla hos henne var hennes beslutsamhet. Hon skulle gifta sig med denne man och därefter döda honom, långsamt och försiktigt. Sedan skulle hon själv bli en förmögen änka. Vad Catherine Land inte insåg var att den gåtfulle ensamvargen Ralph Truitt hade en alldeles egen plan."


-----------------------------------------------

Ett reafynd till som överraskar! Men tyvärr inte på ett positivt sätt.
Tonen och stämningen i Trogen hustru sökes är väldigt dyster och negativ, personerna är allihopa på något sätt skadade och negativa till tillvaron. Jag försöker hitta någon liten ljusglimt i mörkret, men det går nästan inte. Huvudpersonerna har alla dystra baktankar med i princip allt de gör och alla har en bakgrund som resulterat i att de nästan inte ser en framtid för sig själva och ingen av dem verkar tro att någonting kan någonsin bli bättre.

Jag blir nästan deprimerad av att läsa en sådan här bok och var flera gånger nära att lägga den åt sidan.  Så nej, den här boken var verkligen ingenting för mig. I alla fall inte just nu.

Trogen hustru sökes finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON (pocket)
Ginza (pocket)






Sista besöket

Vi gjorde sista besöket på bokrean idag. Nu är det ju dags för rea-på-rean och det kan man ju inte missa. Akademibokhandeln hade 50% på reapriset och ICA 30% än så länge. Men Akademibokhandeln blev jag faktiskt ganska sur på och tycker att de faktiskt kör med riktiga fulingar.Reaböckerna är samlade på 3 bord och böckerna ligger både i högar ovanpå och på hyllorna som finns på sidorna. Alla reaböckerna är ordentligt märkta med speciella prislappar som det står REA på. Men lite här och var bland reaböckerna har man lagt in böcker med ordinarie sänkt pris, dvs prislappen är röd också men det är inte reaprislappen. Alltså lär man inte få några 50% på det priset. Undrar hur många som missar det och plockar med sig en sådan bok? Jag har faktiskt sett det här tillvägagångssättet tidigare hos Akademibokhandeln här så man får vara väldigt uppmärksam... ICA hade ju "bara" 30% men utgångspriset var ju ofta lägre så där blev böckerna billigare i alla fall.

Så vi fick med oss en relativt stor hög med böcker den här gången också, och inte kostade det skjortan precis...


De största militära katastroferna
Till Jacobs försvar av William Landay
Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón
Lord John och svärdets brödraskap av Diana Gabaldon
Springfloden av Cilla & Rolf Börjlind
Mayauppståndelsen av Steve Alten
Sommarbruden av Marita Conlon McKenna
Vintervålnader av Kate Mosse
Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal
Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski

Och hela kalaset gick bara på lite drygt 300,-! Så det var det värt... Nu måste jag bara kolla nätbokhandelns rea-på-rea, sen får bokrean vara avklarad för min del.









fredag 21 mars 2014

Post idag

Brevbäraren hade med sig lite helgläsning åt mig idag.




Bokbloggsjerka 21-24 mars

Fredag och alltså dags för fredagsnöjet - Annikas Bokbloggsjerka! Idag ställer hon frågan

Har du sett någon pjäs eller liknande som du av en eller annan anledning tvingades att se men som du absolut inte gillade?
Om du vill får du vända på frågan för att i stället berätta om en pjäs eller liknande som alla bara MÅSTE se. 


-------------------------------------------

Nej, det har jag faktiskt inte. I skolan fick vi ibland åka iväg på teater och se någon pjäs, men jag upplevde det aldrig som tvång eller tråkigt utan tyckte det var jättekul. Så här på rak arm kan jag inte komma på någon av de pjäser vi såg, så antagligen var de väl inte sådär superbra så att de skulle gjort ett bestående intryck på mig, men då när jag såg dem så tyckte jag att det var kul.

Numera är det lite värre med teatergåendet. Jag har råkat gifta mig med en man som inte är speciellt intresserad av kulturella aktiviteter vad de än månde vara, så det är relativt sällan vi går på teater, museer eller konstutställningar. Jag håller på och tränar in honom lite smått på samma sätt som mina föräldrar gjorde med mig och hittills har det fallit väl ut, han har gillat det vi varit och tittat på, oavsett om det gällt teater, konstutställning eller museer. Men det kommer nog att ta ett tag innan han självmant föreslår att vi ska gå på någonting sådant. 









torsdag 20 mars 2014

Eller hur?






Eller hur? 







Havsmannen

Titel: Havsmannen
Författare: Carl-Johan Vallgren
Format: Inb
Antal sidor: 275
Förlag: Albert Bonniers förlag

"Falkenberg i början av 1980-talet. Den unga Nella har vuxit upp i samhällets utkant. Hennes yngre bror Robert är mobbad i skolan, och Nella gör allt för att skydda honom. På så sätt hamnar hon i ekonomisk skuld till broderns värsta plågoande, som verkar vara i stånd till vad som helst. Hennes tidsfrist rinner snabbt ut. Men snart inträffar något överraskande, något som ändrar förutsättningarna för allt."

---------------------------------------------



Jag blev förälskad i Den vidunderliga kärlekens historia - den var bara så perfekt för mig. Kunzelmann & Kunzelmann var OK, men kom inte riktigt upp i samma klass som Den vidunderliga kärlekens historia. Dokument rörande spelaren Rubashov har jag inte läst ännu. Men när jag såg att Vallgren kommit ut med Havsmannen så visste jag att jag bara måste läsa den! Nu dröjde det ett tag men när jag såg att den fanns med på rean så passade jag på och köpte den äntligen. Och jag ångrar mig inte en sekund.

I början av boken kände jag inte riktigt igen Vallgren, berättelsen kändes alltför "vanlig" utan det där lite extra som jag hoppades på. Men så snart havsmannen gjorde sitt intåg så kom den "skruvade" Vallgren fram. För till viss del är berättelse ganska skruvad igen.

Havsmannen är bitvis ganska hemsk - jag blir i princip fysiskt illamående av en del av händelserna. Och jag har full förståelse om någon helt enkelt inte orkar läsa vissa delar av boken och t o m lägger ifrån sig boken för att de inte orkar fortsätta, de värsta delarna är precis så grova, hemska och ångestframkallande.

Det är inte heller lätt att läsa om hur Nella och Robert har det -jag blir otroligt illa berörd och ledsen av deras situation och det faktum att det verkar inte finnas något hopp om att nånting ska bli bättre - allt blir bara saktä sämre.

Men när havsmannen gör sitt intåg så kommer också en glimt av hopp med i handlingen. Och jag har inga problem med trovärdigheten med blandningen Falkenberg på 80-talet och ett sagoväsen, allt känns helt trovärdigt och jag sväljer det med hull och hår. Det här är den Vallgren som jag känner igen från Den vidunderliga kärlekens historia. 

Vallgren spelar skickligt på mina känslor och jag åker känslomässig berg-och-dalbana, pendlar mellan hopp och förtvivlan, genom hela boken. Havsmannen hamnar nu direkt på favoritlistan för 2014 och jag hoppas verkligen att Vallgren snart kommer ut med ännu en bok "ur fablernas värld"!  

Havsmannen finns att köpa hos  t ex

Ginza (pocket)











onsdag 19 mars 2014

VINNARE

VINNARE I UTLOTTNINGEN PÅ FACEBOOK AV GRAEME SIMSIONS BOK PROJEKT ROSIE
BLEV MARIE SVENSSON.

GRATTIS, MARIE!




Omslagsonsdag #36 - Böcker

Det är onsdag och då måste man ju delta i Bokpotatens Omslagsonsdag. Den här veckan är temat böcker, och det trodde jag skulle vara lätt. Men ack vad jag bedrog mig, det var inte alltför lätt att hitta omslag med böcker på bland mina böcker. Men några hittade jag i alla fall





 

 


Även om jag tycker att böckerna är jättesöta så gillar jag Tvillingarna Thorntwaites testamente allra mest. Vilken tycker du bäst om?




tisdag 18 mars 2014

Blomsterspråket

Titel: Blomsterspråket
Författare: Vanessa Diffenbaugh
Format: Inb
Antal sidor: 383
Förlag: Bazar förlag

"Tänk om det enda som kan uttrycka vad du känner är blommor
Victoria Jones är ett maskrosbarn och har under hela sin uppväxt blivit skickad från det ena fosterhemmet till det andra. Det har gjort henne misstänksam och skygg, och hon har svårt att knyta an till andra människor. Det enda som intresserar henne är blommorna och deras språk.
När Victoria fyller arton måste hon klara sig själv. Hon är hemlös och ensam och allt hon har är vad fostermamman Elizabeth - den enda människa som brytt sig om henne - lärt henne: det viktorianska blomsterspråket.
En dag får hon arbete i en liten blomsteraffär. På marknaden träffar hon en ung man som till hennes förvåning också förstår blomsterspråket. Mot Victorias vilja föds ett hopp inom henne: om kärlek, en familj, ett hem. Men det förflutna med sina smärtsam,ma minnen håller henne tillbaka. Är det verkligen möjligt att någon människa kan älska henne - så oberäknelig, oförsonlig och sårad som hon är? Undan för undan förstår Victoria att även den mest skadade människa kan lära sig att visa tillit - och få tillit tillbaka."


-----------------------------------------------

Vilken överraskning den här boken visade sig vara! Jag köpte boken mest för att omslaget och titeln fick mig att tro att det här skulle vara en okomplicerad, lite lätt romantisk, berättelse, som skulle passa för mig just nu när jag gärna vill ha okomplicerad, underhållande läsning. Men vad jag misstog mig! Visst är det kanske lite romantik med också, att använda blomsterspråket kan ju inte vara annat än romantiskt, men boken är så mycket mer.

Boken fick mig att fundera lite flummigt på t ex kommunikation och/eller brist på kommunikation. Jag är inte riktigt förtjust i Victoria, jag blir ganska irriterad på henne ibland - det känns som att hon inte ens försöker att leva ett normalt liv och att hon faktiskt fullt medvetet förstör för sig själv och för andra. Jag gillar Elizabeth bättre, hon är lite av ett original, och jag hade hoppats att hon kunde fått ta lite större plats i berättelsen. Resten av personerna i boken känns mera som skuggfigurer, dom finns där men tar väldigt liten plats i handlingen. T o m Grant känns som en bifigur och man får inte lära känna honom speciellt mycket.

Det har varit svårt att skriva om mina funderingar kring Blomsterspråket utan att avslöja för mycket eftersom mycket handlade om specifika saker och personer i berättelsen. Så det här blev bara att skrapa lite på ytan för att inte komma med en spoiler.

Och även om boken visade sig vara nånting helt annat än jag väntat mig så gillade jag faktiskt Blomsterspråket.

Blomsterspråket finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza