tisdag 11 augusti 2015

I mjölnarens spår

Titel: I mjölnarens spår
Författare: Stina Nilsson Bassell
Format: Kartonnage
Antal sidor: 326
Förlag: Ebes förlag

"Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klmrar sig fast vid minen om en lycklig tid, en tid när hon fortfarande kunde andas.

Emma Klasdotter, 22 år, gifter sig med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson. Året är 1895 och den olycka hon känner den dagen hon går till Havdellska gården blir bara värre och värre. Vi befinner oss på en gård i Östergötland, utanför Åtvidaberg. En saknad av kärleken leker sig kvar mellan husen på gården, men där finns ondskan i varje steg som pockar på uppmärksamhet.

Vi får följa en kvinnas tid när hon blommar ut och när hon redan tidigt falnar. Vi vistas i både mörker och ljus, ett mörker som mynnar ut i ett svagt, flämtande sken från fotogenlampan."


-----------------------
Jag har tidigare recenserat Stina Nilsson Bassells bok Eko av Natt och blev väldigt berörd av den så när författaren tog kontakt och frågade om jag kunde tänka mig att läsa och recensera I mjölnarens spå så var det självklart att tacka ja. Och det är lika bra att jag redan nu medger att den här boken inte är lätt att recensera men jag ska försöka sortera alla mina intryck och hitta ord för känslorna. Men jag ber om ursäkt redan nu om recensionen blir lite kaotisk.

I mjölnarens spår är på ett sätt helt annorlunda än Eko av natt - Eko av natt tilldrog sig mer i nutid medan den här boken mera är en historisk roman. Det båda böckerna har gemensamt är mörkret och att de skildrar ett tragiskt kvinnoöde.

Berättelsen pendlar mellan två tidsperioder, 1895 då hon kommer till Havdellska gården och 1936 då hon har levt ett helt liv där. Och vilket liv det är! Mörkret under de åren är ganska kompakt och det är skrämmande hur enkelt det egentligen är att bryta ner en människa helt så att hon själv uppfattar en onaturlig tillvaro som normal.

Stina Nilsson Bassell har ett alldeles eget sätt att skriva och uttrycka sig på även om det inte är riktigt lika uttalat i den här boken som i Eko av natt. Och det sättet gör att huvudpersonen har en så stark närvaro i boken att jag engagerar mig djupt i henne och hennes tankar och känslor.
Emmas liv och öde är hjärtskärande och det som gör det ännu hemskare är att det fortfarande finns människor som beter sig som de som finns runt Emma, som ser men inte ingriper.

Trots att jag bitvis nästan fick ont i magen av att läsa I mjölnarens spår så skulle jag definitivt inte vilja ha den oläst och den kommer att leva i mitt minne under lång tid. Och den här boken hamnar definitivt bland årets favoriter!

Stort tack Stina Nilsson Bassell för rec.exet!


Provläs utdrag ur boken här

Mer info om författaren och hennes böcker finns i Stina Nilsson Bassells författarblogg 

I mjölnarens spår finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON E-bok
Ebes förlag Inbunden











1 kommentar:

  1. Din beskrivning av boken gör att jag inte kan låta bli att skriva upp den på min läs-lista. Det låter dock som att jag ska förbereda mig på något utöver det vanliga.

    SvaraRadera