lördag 29 april 2017

Recension: Flickan i glastornet av Elizabeth Fremantle

Titel: Flickan i glastornet
Författare: Elizabeth Fremantle
Format: Inbunden
Antal sidor: 527
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar

"Efter den barnlösa drottning Elisabet I:s död följer en politiskt orolig tid.
Lady Arabella Stuart är brorsdotter till drottningen av Skottland och därmed en av de första i tronföljden. Sedan barnsben hålls hon fånge på Hardwick Hall där hennes varje steg kontrolleras och hon är avskild från allt vanligt liv. Men längtan efter att styra över sig själv, att kunna bestämma vem hon ska älska, tar över.
Arabellas naiva drömmar om frihet krockar med omgivningens politiska ambitioner. Halva England vill se henne på tronen, den andra halvan vill se henne död.
Vem kan hon egentligen lita på? Den avgudade informatorn? Den mäktige morbror Henry eller hennes moster, lady Shrewsbury? Väninnan Aemilia, poet vid hovet? Men när Arabella ber om hennes hjälp riskerar hon inte bara sitt eget liv, utan också Aemilias."

-------------------

Jag är ju rent ut sagt urusel på historia, vilket jag upprepar varje gång jag läst en historisk roman. Saken är den att, trots mina obefintliga förkunskaper, så är jag väldigt förtjust i just historiska romaner och hoppas såklart att i alla fall lite ska fastna i huvudet på mig när jag läser dem.
Jag hade alltså ingen aning om vem Lady Arabella Stuart var när jag började läsa den här boken.

Det som jag först av allt reflekterar över är hur de unga flickorna på den tiden förväntades att både uppträda och tänka som vuxna. De förväntas förstå konsekvenserna av både sitt eget och andras agerande och sätts till ansvar på ett sätt som barn i den åldern (11-12 åringar) inte är kapabla till. Att sedan hållas isolerad på det sättet som man gjorde med Arabella kan inte precis ha främjat hennes utveckling till vuxen.
Inte nog med det, de här högreståndsflickorna användes också som varor att köpslå med. Nu hamnade tyvärr Arabella t o m i det avseendet lite avigt till - pga sin bakgrund var hon värdefull handelsvara, men samtidigt var hon av samma orsak farlig.

Flickan i glastornet är en mycket intressant roman där man få en ordentlig inblick i hur adelskvinnornas liv kunde te sig i en mansdominerad värld. Jag uppskattade också släkttavlorna i början av boken där man mer handgripligt kunde se hur de olika släktena hängde ihop.

Tack till Lind & Co för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Elizabeth Fremantles websida


Flickan i glastornet finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Roligt att du också gillade den. Det fina med en bra historisk roman är att då behövs inte så mycket förkunskaper, känner man att man hänger med ändå så har författaren lyckats. :)

    SvaraRadera