söndag 26 mars 2017

En smakebit på søndag - Leona: Tärningen är kastad

Lördagen blev en sk "icke-dag" då det inte blev mycket gjort plus att jag fick mig en ofrivillig bloggfri dag. Vi har haft det så lugnt och bra nu ett bra tag så det var väl egentligen på tiden att nätkontakten började krångla igen. Alltså kunde man inte komma ut på nätet och då var det bara att glömma bloggandet. Nu längtar jag riktigt ordentligt till sommaren för då drar de äntligen in fiber i vårt område.
Men nu fungerar allt som det ska igen (ett tag i alla fall om jag har tur) och då är det dags för En smakebit på søndag. Det går ut på att man bjuder på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-----------

Min smakbit kommer från sidan 69 i Leona: Tärningen är kastad av Jenny Rogneby (titeln är länkad till förlaget sida och där finns mer info om boken)"Jag slet upp dörren till receptionen och sprang ut. Svepte med blicken upp mot gatan. En äldre dam på andra sidan släpade en blommig dramatenväska efter sig. En flicka med en bångstyrig valp som hängde i kopplet vid övergångsstället längre upp. Ner mot parken vid Rådhuset såg jag en kille som stämde överens med signalementet. Han sneddade raskt ner mot parken. Jag sprang efter men han hade ett ordentligt försprång. När jag kom fram till parken var han borta. Jag stannade när jag inte längre såg honom. Tittade mig omkring. Silhuetter av människor, mörkgröna träd, lysen från bilar som kom körande på gatan intill parken. Jag var nära att ge upp när jag plötsligt såg honom gå in i en port långt nere på Scheelegatan. Jag sprang dit och slet upp dörren. En smal gång ledde fram till en nedsläckt lokal med en kassadisk längs vänstra kortsidan."


lördag 25 mars 2017

Längtar...

Just nu sitter vi IGEN med en nätkontakt som kommer och går....mestadels går... Jag längtar till i sommar då vi äntligen ska få fiber!!!


fredag 24 mars 2017

Helgfrågan vecka 12 - Boktitel
Jag hade faktiskt tänkt mig att titta lite på tv ikväll men när jag väl la mig i soffan så somnade jag stenhårt och missade i princip hela programmet (Sommaren med släkten) jag hade tänkt titta på. Men när jag väl kom upp och hann vakna till kom jag på att jag ju helt glömt bort att svara på Mias Helgfråga så då får jag väl göra det nu - nu är jag ju hur pigg som helst såklart. Mia vill veta

Titeln som har en sådan avgörande faktor för att man blir nyfiken på en bok? Alltså hur viktig är titeln på boken?

--------------

Nja, jag tycker nog inte att titeln har så stor betydelse för mig. Omslaget är det som fångar mitt öga och sen läser jag baksidestexten. Vad boken heter spelar nästan ingen roll, det är innehållet som är det viktiga. De enda gångerna jag lägger ordentligt märke till titeln är när jag, efter att ha läst boken, tycker att det kanske hade funnits en bättre och mer passande titel på boken.

Helgläsning

Veckans läsning har gått riktigt bra! Jag har visserligen ännu inte läst alla de böcker jag planerade i söndags eftersom det blev lite ändringar i veckan pga inkomna rec.ex, men jag har ändå läst samma antal böcker. Den här helgen stannar vi också hemma så jag lär lägga mycket tid på läsandet. Det är lika bra att göra det nu när lässuget finns där.
Så har jag också tänkt ta tag i målandet den här helgen. Det har varit lite trögt med det under den senaste tiden och jag har nu börjat sakna det. Jag har valt ut en bild jag ska börja på och ska försöka dela min tid mellan läsandet och målandet

Det jag tänkt läsa i helgen ärKonklaven av Robert Harris (blir jag nog klar med ikväll)Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl


Skam av Robert Warholm


Vad har du tänkt dig att läsa i helgen?
Recension: Destination Indien

Titel: Destination Indien
Serie: Äventyr för ensamma hjärtan
Författare: Katy Colins
Format: Inbunden
Antal sidor:300
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"Att bli lämnad av sin pojkvän var det bästa som kunde hända Georgia Green. Äntligen fick hon en chans att göra saker som hon tidigare bara drömt om: resa till exotiska platser, träffa nya vänner och starta en alldeles egen resebyrå. Men inget blir riktigt som hon har tänkt sig.

Ensam sätter hon sig på ett flygplan med destination Indien. Hon har redan backpackat i Thailand på egen hand, så vad skulle kunna gå fel? Kanske är det Indien, med sitt Bollywood, sina vackra stränder och det ståtliga Taj Mahal som kan få henne att komma på fötter igen..."

---------------------------

Destination Indien är andra delen i Katy Colins serie om Georgia Green som blir dumpad och startar en resebyrå. Jag älskade första delen, Destination Thailand, så jag hade väldigt höga förväntningar på den här. Faktiskt så höga att det kändes nästan som upplagt för besvikelse.

Jag vet faktiskt inte riktigt var jag ska börja. Det är så hög igenkänningsfaktor i vissa delar av den här boken att när jag sitter och läser säger jag nästan högt "Men det där är ju jag!" Jag var kontrollfreak och arbetsnarkoman av stora mått när jag jobbade och tog ofta på mig mer arbete än jag borde. Och att vid något tillfälle behöva släppa kontrollen och bara låta livet flyta på var enormt svårt och det tog tid att lära sig att leva så.
Jag tycker mer och mer om Georgia, mest för att hon är så mänsklig. hon trampar i klaveret riktigt ordentligt emellanåt, pratar innan hon tänker efter osv osv, precis som man själv ofta gör. Och jag gillar hur hon verkligen är beredd till nästan vad som helst för att resebyrån ska gå bra. Hur Georgia sedan hanterar kontakten med andra kulturer som är så vitt skilda från hennes egen värld är också nånting som får mig som läsare att le igenkännande - v har väl alla känt den där frustrationen när ingenting fungerar som man är van vid att det ska göra.

Jag älskade, som sagt var, Destination Thailand och jag tycker, om möjligt, ännu mer om Destination Indien. Jag blir alldeles varm i hjärtat och den får mig faktiskt att må riktigt, riktigt bra, vilket väl riktigt bra feelgood ska göra! Nu längtar jag efter nästa del, Destination Chile som utkommer i juni.

Har du inte läst böckerna om Georgia ännu så är det dags att göra det nu och sedan fortsätta följa serien!

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!

Min recension av första delen

Destination Thailand


Mer om författaren och hennes böcker kan du läsa på Katy Colins blogg notwedordead

Destination Indien finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Bokbloggsjerka 24-27 mars

Jag steg upp riktigt tidigt idag, men av någon underlig anledning började jag må riktigt illa efter ett litet tag, så jag var tvungen att lägga mig igen. Och det vet man ju vad det resulterar i, man somnar och vaknar först ett antal timmar senare och känner att halva dan redan har gått plus att man är alldeles dimmig i hjärnan för att man sovit för mycket. Alltså får jag sätta fart nu om jag ska hinna med det som jag tänkt göra idag.

Först ut är Annikas Bokbloggsjerka där hon frågar

Har någon av de författare som du följer bidragit till en tv-serie/film, om inte, vem tycker du skulle få chansen och varför?

----------------

Den här frågan var lite knepig för mig pga formuleringen. Så nej jag känner inte till någon som bidragit till själva produktionen. Det är nog en av de saker som inte intresserar mig det minsta så sånt har jag inte koll på alls. Det räcker så gott för mig att veta vilken bok/vilka böcker filmatiseringen baseras på.De som jag tycker borde få chansen är


Jan Mårtenssons Homanböcker borde kunna bli mysdeckare av samma typ som Poirot, Miss Marple osvMons Kallentofts & Markus Luttemans Herkulesserie om Zack Herry borde kunna bli en bra actionfilm alt tv-serie.
torsdag 23 mars 2017

Hett i hyllan #84
Första gången jag vaknade idag tyckte jag att det var alldeles för tidigt att gå upp så jag somnade om. Det visade sig inte vara ett så bra beslut eftersom nästa gång jag vaknade så skedde det för att jag drömde "äckeldrömmar"(dvs drömmar som är så äckliga att man vaknar smått illamående). Den här gången handlade drömmen om maskar och jag tål fortfarande inte ens att tänka på frukost eller överhuvudtaget att äta något, det är knappt att jag klarar av att dricka te . Istället sätter jag igång med Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

---------------------------


Boken jag plockat fram köpte jag på bokrean 2015 


Barnmorskan av Katja Kettu (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)
Jag har börjat några gånger på den här boken men sen har det alltid kommit rec.ex emellan så jag har fått lägga den åt sidan och då har den blivit liggande. Och så var den faktiskt också "försvunnen" ett tag. Vid ett tillfälle när jag börjat läsa den och fått lägga den åt sidan så kunde jag inte hitta den när jag väl hade tid att fortsätta läsa. Det tog säkert ett halvår innan jag hittade den igen - jag hade lagt den i en annan bokhylla än vad jag normalt lägger de olästa böckerna i.
Jag känner verkligen att jag vill läsa den här boken så jag måste se till att ta itu med den snarast möjligt.

onsdag 22 mars 2017

Recension: Heidenstams misstag av Jakob Sverker

Titel: Heidenstams misstag
Serie: Europatrilogin del 2
Författare: Jakob Sverker
Format: Häftad
Antal sidor: 182
Förlag: Egenutgiven
Recensionsexemplar

"Madeleines farfar besöker 1932 Verner von Heidenstam på Övralid. En doktorand vid litteraturvetenskapliga institutionen i Uppsala blir i vår tid mördad som en konsekvens av mötet. Mordoffret lämnar efter sig en anteckning som får polisen att kontakta Carl-Henrik, nyligen hemkommen från Paris.
En förbjuden kärlek i trettiotalets Uppsala, via Vinterkrigets Finland, leder till en kapplöpning i Nordafrika om hemligheten som kan förändra Europa."

--------------------

Heidenstams misstag är andra delen i Jakob Sverkers Europatrilogi om Carl-Henrik Wiberg och Madeleine Raeder.

Jag kände ända från första sidan att författaren här hade fått luft under vingarna, det var ett helt annat flyt i den här boken än det var i första delen av trilogin. Att man får ta del av själva bakgrunden  till hela händelseförloppet gör att man får en helt annan förståelse för händelserna i nutid.

Carl-Henrik är lika sympatisk som tidigare, på något sätt är han så perfekt "lagom". Men Marika får jag inget grepp om, precis som det var med Madeleine i första boken och jag har svårt att förstå att Carl-Henrik blir så charmad av dem. Kanske att det klarnar för mig i den tredje och sista delen i trilogin.

Miljöbeskrivningarna är perfekta i den här boken också, att läsa den här boken är verkligen som att resa. Det är roligt när en del av handlingen utspelar sig i Uppsala, det blir en extra krydda i läsningen när händelser i en bok sker på den ort där man bor. Men även när de sker på platser som man aldrig besökt så känns det som om man var precis på den plats som författaren berättar om.

Tempot i den här boken är högt från början till slut och de filosofiska funderingar och diskussioner som jag i den första boken upplevde som sega har här integrerats perfekt in i handlingen, här märks det tydligt hur viktiga de är för berättelsen. Heidenstams misstag är också rejält spännande, faktiskt så spännande att jag sträckläste boken. Allt det som händer i den här boken får mig verkligen att bli nyfiken på hur det hela kommer att sluta för Carl-Henrik och Madeleine.

Min recension av första delen i trilogin

Berättelsens ängel


Mer info om författaren och hans böcker finns på Jakob Sverkers websida

Heidenstams misstag finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON HäftadVeckans bokbloggsfråga vecka 12

Det var grått, grått och grått ute när jag steg upp i morse och det blir man ju inte glad av precis. Men trots att energinivån nu ligger ganska lågt så ska jag försöka rycka upp mig och sätta igång även om det just nu känns som att jag hellre skulle vilja bara sitta vid köksbordet, hinka te och läsa och strunta i att försöka vara produktiv.

För att få igång mig själv så försöker jag börja med att svara på Veckans bokbloggsfråga som ställs av Barnboksbloggen. Den lyder

Då och då skickar ju bokförlagen ut pressutskick och recensionsexemplar. Ibland kommer det bara böcker, och ibland kommer boken tillsammans med något annat roligt som anknyter till bokens tema. Jag har dock funderat lite på hur det går till hos förlagen när de bestämmer vilka bloggar som ska få sådana här pressutskick. Har någon av er koll? Har ni på något sätt anmält er eller jobbat aktivt för att få vara med på listorna över vilka som ska få pressutskick? Eller tvärtom, tillhör du de som innerligt önskar, men aldrig får något? Och till sist, vad tycker ni om själva konceptet, är det bara kul att få sån här post eller känner ni att det förpliktigar? 

------------------

Eftersom jag inte jobbar eller har jobbat i branschen så vet jag ju ingenting med säkerhet men rent logiskt finns det nog några olika alternativ för vilka som får utskicken och det hänger nog mycket på vad det är för bok, vilken strategi förlaget valt och hur stor budget de har.

När det gäller de riktigt stora massutskicken (med böcker som riktar sig till en bred målgrupp) skickas många nog till de flesta bokbloggare som tidigare recenserat förlagets böcker - att sen en del inte är intresserade och kanske aldrig ens läser boken, spelar mindre roll, lite svinn räknar man nog med, det är ändå bra och billig reklam för boken.
När det sen gäller böcker där målgruppen är mer begränsad så kan jag tänka mig att man oftare surfar runt och letar rätt på bloggare som läst och recenserat den typen av böcker och/eller som verkar ha en inriktning som passar för boken och målgruppen.

Jag är glad för varje bok jag får och det spelar ingen roll om det är något jag bett om själv, tackat ja till eller en överraskning. Och jag läser precis allt jag får oavsett genré och jag recenserar precis allt jag läser. Jag tycker nog att jag känner mindre press när det gäller överraskningsböcker....de läser jag ju när jag har tid och jag behöver ibland inte ta hänsyn till rec.datum på samma sätt som med böcker som jag själv bett om eller som jag tackat ja till. Den enda pressen och förpliktigandet jag känner är den jag själv lägger på mig när det gäller alla rec.ex och det är att alltid läsa det jag får så snart som möjligt, göra mitt bästa för att hålla ev rec.datum och skriva en ärlig recension.

tisdag 21 mars 2017

Top Ten Tuesday - kortaste böcker jag läst

Jag är ju helt och hållet en kvälls- och nattmänniska och det märks speciellt på morgnarna. Det tar tid (och ett antal muggar med te) att komma igång och ofta blir jag sittande i köket med min mugg och kan sitta där och fundera på saker och ting i säkert ett par timmar. När jag väl har vaknat till lite så får jag ta mig i kragen för att komma igång med sånt som ska göras just den dagen. På kvällarna är det däremot inga problem. Jag kan känna energinivån bli högre vid 21-22-tiden. Tyvärr så har maken då redan lagt sig så det är inte riktigt läge att sätta igång med nånting som låter alltför mycket. Nu är det i alla fall redan förmiddag och jag känner att jag vaknat till lite och kan sätta igång med saker och ting. Och då är det Top Ten Tuesday som gäller. Top Ten Tuesday anordnas av The Broke and the Bookish och går ut på att man ska göra en topp-tiolista efter ett givet tema. Den här gången ska man lista t ex korta böcker, sträckläsningsböcker el dyl.

Read In One Sitting Theme: ten of the shortest books I've read, top ten books I read in one sitting, ten books to read when you are short on time, top ten books that will make you read the whole day away, etc.

--------------------

Jag har valt att lista korta böcker. De böcker jag läser i vanliga fall brukar ligga på runt 300 sidor och uppåt, men någon gång då och då så dyker det upp lite kortare böcker. Nu tittade jag bara på böcker jag läst under de senaste åren, eftersom jag inte hade riktigt samma koll innan jag började blogga. Och så är det inga jättekorta böcker utan mitt mått för kort ligger på runt 200 sidor eller mindre.
Böckerna är listade utan inbördes ordning. Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)


1. Fallet Collini av Ferdinand von Schirach (149 sid)
2. Besked från Berlin av Otto de Kat (203 sid)
3. Julia av Otto de Kat (195 sid)
5. Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg (190 sid)
6. Kärlek på öppet hav av Samantha Olofsdotter (191 sid)
7. Lärjungen: En berättelse om Fredrik Hasselquist av Henrik Senestad (194 sid)
8. Adua av Igiaba Scego (191 sig)
9. Vodka & plié av Terese Marvelin (207 sid)
10. Sattyg av Mikael Strömberg (159 sid)

Debutanten Robert Warholm på turnéRobert Warholm har kommit ut med sin debutroman Skam, en historisk kriminalroman. Nu är han på bokbloggsturné och idag är det min tur att få besök så att jag kan få svar på några frågor

Jag bad Robert att presentera sig själv


Jag är 57 år och bosatt i Vålberg utanför Karlstad. Sedan 2010 har jag arbetat som säljare på Verisure. Efter min stroke 2014 tycker jag att trädgårdsarbetet är tyngre, så jag är glad att jag har en robotgräsklippare. Jag förstår inte att det fortfarande finns folk som själva klipper sina gräsmattor.
Jag är gift sedan 1997 och har två döttrar i de övre tonåren. På fritiden utanför hemmet försöker jag att då och då komma iväg på sammankomster med frimurarelogen.
Och så hade jag några frågor

1. Du kommer ju ut med en bok inom kort. Vad handlar den om?

Skam utspelar sig i en fiktiv värmländsk socken på slutet av 1800-talet. Redan i den inledande stycket hittas en ung kvinna mördad i sitt hem. Det står snart klart att det finns många som har saker att dölja. I en socken där alla känner alla måste man akta sig för att ge människor anledning att skvallra. Det finns mycket skam och skuldkänslor om man skrapar på ytan.

2. Varifrån fick du inspirationen att skriva just den här boken?

Det började med en manustävling, där man skulle skriva en deckare, och den fick gärna vara i en historisk miljö. Jag letade fram ett gammal rättsfall att ha som grund, så romanen har verklighetsbakgrund. Jag har dock ändrat namn och platser, lagt till nya förvecklingar och dessutom skapat ett helt annat slut på historien.

3. Vad ger skrivandet dig?

Det är roligt att skapa en egen liten värld, men det betyder inte att skrivandet bara är lustfyllt. Ibland får jag tvinga mig till tangentbordet.

4. Kommer du att skriva fler böcker efter den här? I sådana fall, om vad?

Absolut! Jag håller på med en uppföljare till Skam. Dessutom har jag flera manus liggande. Bland annat ett som handlar om en kvinna, som är handikappad sedan hon var liten. Hon kan inte komma upp på övervåningen, så hon vet inte vad som finns där. Då skapar hon själv i sin fantasi en bild av hur det ser ut däruppe. Till slut är det svårt att veta vad som är fantasi och vad som är verklighet.

5. Vilka är dina favoritförfattare?

Det finns många, men jag väljer några som jag känner speciellt för: Selma Lagerlöf, Pär Lagerkvist, Marianne Fredriksson och Torgny Lindgren.

Robert bloggar om böcker på bloggen Mina skrivna ord

Roberts debutroman Skam finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


måndag 20 mars 2017

Tematrio - Vårtecken

Dagen har varit väldigt seg och trots att jag inte gjort speciellt mycket idag så var jag väldigt trött när väl maken kom hem. Så efter middagen var det dags för kvällsvilan i soffan och självklart somnade jag  stenhårt så nu lär jag inte bli trött i första taget. Men då kanske jag kan göra i ordning både ett som annat.

Nu är det i alla fall dags för Lyrans Tematrio och hon uppmanar

Den här veckan är det officiellt vår. Och för en gångs skull kommer temat inte att vara begränsat till litteratur eller kultur. Alla svar är OK på frågan "vad har du sett för vårtecken hittills?"

-----------------

Vår eller inte men det snöade faktiskt idag och meteorologerna har lovat mer snö inatt. Men solen skiner i alla fall emellanåt så lite vårligt känns det nog.

Vårtecken hos oss

1. I helgen klippte maken ner vattenskott på äppelträden och när det är dags för det så vet man att våren är på väg. När solen skiner så syns det att det är dags att beställa fönsterputs igen.

2. Djurlivet har vaknat upp ordentligt  och sitter man vid köksfönstret så kan man se flockar av hjortar på fältet mitt emot. Det rör sig också mycket rävar i området.
"Vår" fasantupp har tagit sin plats i reviret så nu får vi se om ungtuppen som dök upp förra året försöker ta över reviret i år igen. Förra året slutade det hela med att ungtuppen fick stjärtfjädrarna bortryckta av gammeltuppen. En av de första riktigt soliga dagarna fick maken tag på årets första fluga.
I helgen såg vi en tranplog flyga förbi.

3. Det är emellanåt så varmt inne att jag på allvar har börjat fundera på att byta ut tjocka pyjamasen mot något lite tunnare och att byta ut microfiberlakanen mot vanliga påslakan och att lägga undan extrapläden (ja, jag är frusen)
Bokpost 2017-03-20

Dagens bokpost


Skam av Robert Warholm

söndag 19 mars 2017

Veckoplanering vecka 12

Vilken härlig söndag! Solsken och visserligen lite småkyligt i luften men det börjar kännas som om våren äntligen är här! Nu hoppas jag att det där uttalandet inte bestraffas med ett häftigt snöfall i veckan för nu är det dags att det också blir varmare.
Planeringen för förra veckan blev det lite ändringar på i och med att det dök upp ett antal nya recensionsexemplar och jag ska försöka läsa så många som möjligt av dem under kommande vecka. Recensionerna är jag nu helt ikapp med så det gäller bara att fortsätta på samma sätt nu så jag inte hamnar på efterkälken igen.
Som det ser ut nu så har vi ingenting speciellt som absolut måste göras så förhoppningsvis kommer jag att ha rejält med lästid.


Under vecka 12 planerar jag att läsa

Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl

Äventyrliga hjärtan av Jakob Sverker
Konklaven av Robert Harris

Vad har du tänkt dig att läsa i veckan som kommer?En smakebit på søndag - Äventyr för ensamma hjärtan: Destination Indien

Jag lagade mat i stort sett hela lördagen medan maken klippte äppelträd, var ute på promenad med katterna och städade hemma så vi har fått mycket gjort här hemma. Och eftersom vi hunnit få så mycket gjort så har vi tänkt oss söndagen som vilodag och ska då ägna oss bara åt att ta det lugnt, vila, titta på tv och läsa böcker.
Och först på söndagen är det En smakebit på søndag, som anordnas av Flukten fra virkeligheten, som gäller. Det går ut på att man bjuder på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

--------------------

Min smakbit kommer från sidan 73 i Äventyr för ensamma hjärtan: Destination Indien av Katy Colins (titeln är länkad till Bokus och där finns mer info om boken)
"Men om jag hade tyckt att det var överväldigande att komma till flygplatsen i Bangkok så var det ingenting mot det här. Jag klev ut från den trygga, luftkonditionerade byggnaden och gick rakt in i vad som kändes som en mur av oljud. Skrikande människor, intensiva lukter av kryddig, stekt mat och kobajs som förstärktes av den instängda ugnsvärmen och skrämmande blickar från främmande män fick mig att vilja hoppa på första planet hem."

lördag 18 mars 2017

Recension: Hundra omistliga ting av Lucy Dillon

Titel: Hundra omistliga ting
Författare: Lucy Dillon
Format: Inbunden
Antal sidor: 488
Förlag: Forum bokförlag

"Gina Bellamy börjar om på nytt efter ett år som hon helst skulle vilja glömma. För att hitta tillbaka till sig själv bestämmer hon sig för att slänga det mesta hon äger. Endast hundra saker får hon spara - hundra personliga saker ska bli den nystart hon längtar efter. Men att göra upp med det förflutna blir svårare än hon har tänkt sig.

Med hjälp av ett husrenoveringsprojekt, bästa väninnan och en hemlös greyhound vågar Gina till slut blicka framåt igen. Hon inser hur viktigt det är att leva i nuet och ta vara på varje ögonblick av lycka"

--------------

Den här boken kan man säga ingår i årets projekt, dvs att läsa lite lättsammare böcker, t ex feelgood, romance osv och nu märker jag hur mycket jag egentligen missat under den tiden som jag läst väldigt lite böcker av den här typen.Jag har läst någon/några av Dillons böcker tidigare och tyckt om dem.

Det jag inte väntade mig var att det skulle finnas så mycket som berörde mig i den här boken. Jag anade att det skulle bli tårar vid något tillfälle eftersom det skulle vara en hund med och självklart blev det precis det och inte bara några tårar utan ett stilla flöde utefter kinden. Jag har nämligen själv under en period "jobbat" med djur som farit illa och jag kommer nog alltid att beröras av beskrivningar på det där ögonblicket då ett sådant djur för första gången inser att den är trygg och kan vara säker på att vara älskad.

Något annat jag kände igen var det här med att gå igenom sina ägodelar för att bestämma vad man ska behålla och vad som inte längre är viktigt. Vilken vånda! När vi flyttade för snart 7 år sedan hade vi 2 månader på oss att packa och vi insåg ganska snabbt att det var dags att gå igenom bohaget och göra sig av med allt sånt som man inte behöver. Jag är i själ och hjärta en hamster och hade samlat på mig en hel del under åren och visst var det jobbigt att göra sig av med en del saker men samtidigt insåg jag att jag inte behövde ha sakerna kvar, minnena finns ju i mitt huvud vare sig jag har själva prylen eller inte. Så jag kunde verkligen sätta mig in i Ginas situation.

Jag tyckte enormt mycket om den här boken, till viss del såklart för att jag kände igen så mycket i den, men också för att den gjorde mig både glad och emellanåt lite ledsen, dvs jag blev berörd av berättelsen. Jag lär läsa fler av Dillons böcker och den här gången ska det inte dröja alltför länge innan jag gör det.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Lucy Dillons websida

Hundra omistliga ting finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bokBästautmaningen - Saint Patrick's Day


Jag har precis plockat ut lite grejer från frysen för medan maken städar och går ut på promenad med pojkarna ska jag laga mat. Idag blir det piroger på överbliven tacofärs och så ska jag steka köttbullar. Det är perfekt att göra färdigt in i frysen så här på helgerna så behöver man bara värma sen under veckan.
Men först av allt ska jag delta i Lyrans Bästautmaning. Hon uppmanar

Har ni burit grönt idag eller har ni blivit nypta? Dagen till ära vill jag att ni ska berätta om den bästa irländska romanen/författaren ni läst.

------------------
Det här var definitivt inte lätt, jag har inte läst speciellt många böcker av irländska författare, så jag kommer nog inte ta någon bästa utan tar de som jag kommer ihåg. För väldigt länge sedan läste jag något av James Joyce och Maeve Binchy, men det är så länge sedan att jag inte ens kommer ihåg vad det var jag läste utan kommer bara ihåg författarnamnena och att James Joyce inte var nånting för mig.

De jag  läst under de senaste 10-15 åren, och kommer ihåg, är


Säg det inte till någon: ett barndomshelvete i Magdalenatvätterierna  av Kathy O'Beirne

Titlarna är länkade till Adlibris och där finns mer info om böckerna. Båda är lite "typiska" irländska uppväxtskildringar med fattigdom, elände, svält osv.

Ängeln på sjunde trappsteget fick en del priser, t ex Puitzerpriset, och är nog den bästa av de här två

Säg det inte till någon väckte en riktig storm när den kom, med beskyllningar åt alla håll och kanter. T ex beskylldes författaren ha hittat på hela berättelsen. Men Magdalenatvätterierna fanns faktiskt och fanns kvar på Irland ända till slutet av 90-talet. Kvinnorna och barnen som fick leva under slavliknande förhållanden och fick sitt liv förstört på de här ställena fick en ursäkt av Irland först 2013. En del av de som fortfarande levde har också fått ersättning för sitt lidande. Tyvärr var det många som hann dö innan Irland erkände vad som hände på Magdalenatvätterierna.


fredag 17 mars 2017

Tillskott i läsahögen 2017-03-17

Dagens skörd i brevlådan.


Konklaven av Robert Harris

Helgläsning

Den här helgen har vi faktiskt inga direkta aktiviteter inplanerade utan vi har tänkt att hålla oss hemma och städa, tvätta osv. Och i och med det så räknar jag med att få rejält med lästid också. Planeringen för den här veckan gick bra i början men sen dök det upp bokpost och jag prioriterar ju rec.ex så då fick det bli lite ändringar i planeringen. Men resultatet av ändringen ser ut att bli bättre än det var innan.
Så den här helgen får lov att bli en riktig läshelg då jag kan helhjärtat ägna mig åt böckerna.

Under helgen har jag i alla fall tänkt mig att läsa

Äventyr för ensamma hjärtan: Destination Indien av Katy Colins

Någonstans brister himlen av Erika Olofsson LijedahlÄventyrliga hjärtan av Jakob SverkerVad har du tänkt dig att läsa den här helgen?

Bokbloggsjerka 17-20 mars

Sådana här morgnar vill jag ha fler av! Det är så skönt att stiga upp, sätta sig i köket med en temugg, titta ut över fälten och bara må bra. Sådana morgnar kan ja glömma bort mig och bara sitta och njuta och låta tankarna flyga fritt. Och dyker det då upp några hjortar eller harar på fältet så kan det nästan inte bli bättre, förutom då att jag skulle önska att det vore så pass varmt ute att man kunde sätta sig ute på altanen och fika. Pojkarna får  ju gå  ut i kattgården direkt så klart, men jag är så frusen att än så länge håller jag mig inomhus. Det lär tyvärr dröja ett tag till innan jag vågar mig ut, det blåser ju också rätt så rejält som det brukar göra här på de öppna fältena.
Och jag känner faktiskt också energin flöda till så det är lika bra att försöka komma igång direkt. Först på agendan på en fredag är Annikas Bokbloggsjerka där hon den här gången frågar

Vad tycker du om stereotyper? Känns det tryggt, irriterande, bör undvikas, etc.

---------------

Jag tycker nog att allt har sin plats i litteraturen. I vissa typer av böcker fungerar stereotyper alldeles utmärkt och kan t o m utgöra stommen till berättelsen, t ex när man hanterar det hela med humor. I andra fungerar det inte alls eller blir t o m löjeväckande. 
Att med varje medel undvika stereotyper har en baksida också. Det finns en risk för att det icke stereotypa snabbt förvandlas till något stereotypt. Det har ju faktiskt redan hänt i t ex deckare och kriminalromaner, den där snygga superhjälten som visste allt och klarade allt fick ge vika för den mer eller mindre alkoholiserade snuten som har problem i familjen osv osv. Just nu är jag döless på den typen av "hjältar" och emellanåt bara längtar efter t o m forna tiders "supersnutar". Jag tror det är en av orsakerna till att jag föll så hårt för t ex Zack i Kallentofts & Luttemans Herkulesserie och Jag är Pilgrimen av Terry Hayes

Zack av Mons Kallentoft & Markus Lutteman (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)
Jag är Pilgrimen av Terry Hayes (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)torsdag 16 mars 2017

Helgfrågan vecka 11Idag har det igen varit en sån dag då jag stiger upp på morgonen , full av energi och färdig att sätta igång och så håller jag på hela dagen och när kvällen kommer så känns det som att jag ändå inte hunnit med nånting. Men självklart är jag trött ändå så det blir soffliggning och Tunnelbanan på tv ett tag. Nu är det i alla fall dags att start motorerna igen och Mias Helgfråga är det första jag ska ta itu med. Mia frågar

Vad tror du omslaget har för betydelse när man köper en bok?

------------------

Omslaget är det som gör att man lägger märke till boken och blir intresserad av den. Ser jag en bok som har ett fint omslag så blir jag ju tillrckligt nyfiken för att läsa baksidestexten och om den då är tillräckligt lockande så är det stor risk att jag köper boken. Men jag köper oftast inte böcker bara pga ett fint/snyggt omslag. Men där finns ett undantag och det är serien med läderombundna klassiker...så fort jag ser dem så skriker omslaget "KÖP MIG!!" och den serien kan jag inte motstå. Nu är det ju klassiker det handlar om så jag vet ju redan på förhand vad det är för böcker och att jag kommer att gilla dem, men dom böckerna vill jag ha nästan enbart för omslagets skull. 


Recension: Eld i håg av Stieg Trenter

Titel: Eld i håg
Serie: Harry Friberg
Författare: Stieg Trenter
Format: Häftad
Antal sidor: 289
Förlag: Albert Bonniers förlag
3 X 3 under 2017
Hyllvärmare 2017

"När fotograf Harry Friberg susade i väg ut till Karlberg utanför Stockholm tillsammans med sin vän redaktör Robert Orten, trode han bara att han skulle få vara med om ett enkelt kamerareportage från en helt vanlig eldsvåda, absolut ingen ordbrand. När allt var över kunde polisen endast konstatera, att en människa hade fått sätta livet till.

När sedan händelserna med rasande fart utvecklades i Göteborg med en ny brand och ett nytt mord som resultat, tätnade dimman än mer kring mysteriet. Tills Harry Friberg i den dramatiska finalen ensam möter mördaren och får en kuslig demonstration i konsten att begå mord."

-----------------

Jag älskar Stieg Trenters Harry Friberg-deckare och skulle helst vilja ha hela serien hemma så jag kunde läsa en lite då och då. Nu har jag inte hela serien men jag har en bunt som jag köpte på en loppis och när en del bloggar drog igång utmaningar så blev det ett perfekt tillfälle att läsa Stieg Trenter igen.

Jag har hittills läst två av hans böcker för utmaningarna Hyllvärmare 2017 och 3 X 3 under 2017 och haft oturen att handlingen i båda utspelat sig annanstans än i Stockholm och att Harry Friberg i den ena bara fanns i periferin och ingen av böckerna var den typen av böcker som jag ser som "typiska" Harry Friberg-deckare.
Men den här gången, med Eld i håg, hamnar man mitt i det som gör de här böckerna så speciella för mig, nämligen Stockholm. Trenters skildringar av Stockholm (och i den här boken också Göteborg) på 30-40-talet är helt enkelt underbara. Det är som att titta på en gammal svartvit film med Stockholmsvyer och höra det där speciella Stockholms- och Södersnacket.

Handlingen är såklart olidligt spännande - nej, jag skojar bara... Med nutidens mått mätt är de här deckarna väldigt harmlösa och det finns väldigt lite blod och våld i dem. Snarare är det här lite av mysdeckare som ger en väldigt bra bild av hur det var i Sverige och Stockholm under 30/40-talet.

Det enda som jag saknar i den här boken är Harrys polisvän Vesper Johnson och deras luncher tillsammans. Men kanske att Vesper finns med i nästa Trenterbok jag läser. Jag hoppas det i alla fall!


Eld i håg finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad/E-bok
Hett i hyllan #83


Jag har haft en liten döperiod med att hitta nya hem åt lästa böcker som jag inte vill behålla. Men nu börjar det röra på sig igen. Igår blev jag av med en hel kasse pocket och idag fortsätter jag jobba på listan med lästa böcker så att en bekant kan sedan välja ut vad hon vill ha skickat - det brukar bli en rejäl kartong på uppemot 20 kg. Så nu  kan jag börja stoppa in fler böcker i hyllorna och slipper ha dem i högar på div bord.

Torsdagens första inlägg blir såklart Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

---------------

Idag har jag plockat fram en bok som jag köpte hos Myrorna år 2014.

Vingklippt: Den sanna historien om Stiftelsen Paradiset av Elisabeth Hermon & Stefan Lundström
(titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)
Nånting som jag definitivt inte klarar är att komma ut från en second-hand utan att ha plockat på mig en massa böcker och så blev det den gången också. Sen om jag hinner läsa dem är en helt annan sak...Jag är rätt så osäker på om jag någonsin kommer att läsa den här boken så den lär väl ryka vid vid en utrensning så småningom.

onsdag 15 mars 2017

Recension: Berättelsens ängel av Jakob Sverker

Titel: Berättelsen ängel
Serie; Europatrilogin del 1
Författare: Jakob Sverker
Format: Häftad
Antal sidor: 214
Förlag: Egenutgiven
Recensionsexemplar

"Sveriges Radios utrikeskorrespondent, Carl-Henrik Wiberg, träffar i Paris på en farlig krigsförbrytare han känner igen från Balkankrigen. Samtidigt får han ett mystiskt brev och möjligheten att intervjua en av Frankrikes mest kända och tillbakadragna familjer, industrifamiljen Saurelle.
Madeleine Raeder är svensk marknadsassistent som gör koncernkarriär hos Saurelle. Hon får i uppdrag att hålla ögonen på Carl-Henrik. Händelseutvecklingen för dem samman och leder dem mot en avskyvärd hemlighet

--------------------

När jag fick förfrågan från författaren var jag först rejält tveksam av många olika orsaker. Det är lite riskabelt att ta sig an en hel trilogi om man inte känner till författaren sedan tidigare, tänk om man upptäcker att man inte gillar del ett? Då har man två delar till som man ändå ska försöka läsa igenom. Jag kunde inte heller hitta sidantal för någon av böckerna någonstans och det fick mig också att bli lite svettig. Tänk om jag åtar mig att läsa trilogin och så visar det sig att varje del är på 600 sidor!
Men baksidestexterna lockade och de här böckerna kändes rakt av som böcker som jag skulle gilla, alltså bestämde jag mig för att ta chansen/risken.

Det är svårt att komma underfund med vad det är egentligen som gör att jag verkligen fastnar så ordentligt  för den här berättelsen att jag i princip sträckläser boken.

Huvudpersonen Carl-Henrik Wiberg är en sympatisk person som jag fattar tycke för direkt, han är sådär svenskt lagom. Det jag inte riktigt får grepp om är varför han fastnar för Madeleine...som person känns hon inte alls lika mycket "kött och ben" som CarlHenrik. Men det kanske klarnar för mig längre fram i berättelsen i de kommande delarna i trilogin.
Miljöbeskrivningarna är också nånting som jag verkligen gillar, det känns som om man gick där med Carl-Henrik på Paris gator. Överhuvudtaget så är det mycket jag tycker om i den här boken.

Det som jag lite hakar upp mig på är att tempot är lite ryckigt. Det är ett bra tempo i långa perioder men sedan helt plötsligt är det som att tvärbromsa och börja simma i klister. Oftast sker detta när det blir filosofiska dialoger och/eller funderingar i berättelsen. Jag har absolut ingenting emot filosofi i berättelser och här är det ju t o m en del av berättelsen, men emellanåt blir det lite för mycket, för ingående och för djupsinnigt för mig i en bok av den här typen. En annan sak som jag "krockade" lite med och som jag brukar anmärka på i en del böcker var den här oerhört detaljerade slagsmålsscenen. När det är så här detaljerat beskrivet så känns det som om författaren suttit framför tv:n, tittat på en actionfilm och sedan beskrivit steg för steg exakt det hen sett i filmen. Som läsare behöver jag inte få varje rörelse exakt beskrivet, vet jag förutsättningarna (t ex att Madeleine faktiskt tränade) så klarar jag av att låta fantasin fylla i resten.

Berättelsens ängel är en välskriven bok som får mig att bli riktigt sugen på att fortsätta följa Carl-Henrik och läsa resten av trilogin. Som tur är så finns de böckerna redan i min läsahög så jag kan sätta igång med del 2 inom kort. Först ska jag läsa nånting annat emellan så jag kan läsa nästa del med fräscha ögon.

Mer info om författaren och hans böcker finns på Jakob Sverkers websida
Berättelsens ängel finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad/E-bok


Skämspost

Med skammens rodnad på mina kinder mottog jag idag ännu ett bokpaket från rean.  Det var nämligen en bok som jag varit så otroligt sugen på som bara fanns med i reautbudet hos Bokus så jag kände att jag bara måste ha den nu när den gick att köpa lite billigare. För att sen komma över 100,- och få fri frakt var jag tvungen att ta en bok till...och då fick det bli en billig pocket. Det jag fick hem idag är


Rule, Britannia av Johan Hakelius
Hur kunde hon? av Dana Fowley
Kulturkollos veckoutmaning: Verkligheten vs overklighetenDen här onsdagen ägnar jag mycket tid till att plocka bland mina böcker. Jag har plockat ihop en kasse med spänningsromaner/deckare som ska få ett nytt hem och så håller jag på med en lista på böcker som jag kan tänka mig att "omplacera" och när listan är färdig ska en bekant välja ut det hen vill ha så blir jag av med lite till. Det här är en win-win situation - jag får mer plats i hyllorna och släkt/vänner/bekanta/arbetskompisar får lite nytt att läsa.
Men nu är det dags för Kulturkollos veckoutmaning som lyder

Vad föredrar du inom litteratur, film, poesi, konst – helt enkelt inom all kultur, verkligheten eller overkligheten? Varför föredrar du det ena eller det andra? Eller vill du befinna dig i båda? Ge gärna också tips till oss andra. 

---------------


Jag gillar nog lite av både och. Till största delen är det verkligheten som gäller för mig (det är nog därför jag är så förtjust i många fackböcker) men passar det in i sammanhanget så fungerar overkligt nästan lika bra. Harry Potter hade jag inga problem med och jag har också läst andra böcker inom fantasygenrén som fungerar för mig. Oftast funkar det bäst om det finns i alla fall någon förankring i den verkliga världen.
Och sen så finns ju den spanska/latinamerikanska litteraturen  med inslag av magisk realism.Min första kontakt med den typen av litteratur var Andarnas hus av Isabel Allende, jag bara älskade den!
Det är lite samma med de flesta kulturinriktningarna för mig. Verkligheten i de flesta fallen men overklighet fungerar ibland