söndag 30 december 2012

Palatsmordet

Palatsmordet av Jan Mårtenson

"När gräddan av landets konstvetare under ett symposium kring familjen Tessin vädrar sina synpunkter är stämningen allt annat än hjärtlig, det får snart antikhandlare Johan Kristian Homan erfara. Och i potten ligger en ledig professur i 1600-talets arkitektur.
Homan har som vanligt ögon och öron öppna under middagen som följer i Tessinska palatsets pampiga salar. Men när han dagen därpå får höra att en av deltagarna blivit strypt i palatsträdgården under natten är han orubbligt bestämd. Den här gången ska han absolut inte bli indragen i någon mordhistoria. Det förklarade han för vännen, tillika chefen för Riksmordkommissionen, Calle Asplund. Och det lovade han även dyrt och heligt sin särbo Francine. Men det var ju innan han fick det där intressanta telefonsamtalet."

----------------------------------------------------------

Vad passar väl bättre som årets sista bok än en Homan-deckare? En av mina absoluta favoriter, antikhandlare Johan Kristian Homan, är ute och sticker näsan där det inte hör hemma, igen. Även om Mårtensons deckare alltid innehåller mycket historia så är Palatsmordet om möjligt ännu mer fullspäckad. Inte mig emot egentligen, jag får ju på köpet lära mig en hel massa svensk historia som jag inte hade en aning om tidigare - historia i skolan var inte precis intressant och därmed inte heller ett ämne som jag la särskilt stor vikt på.
Palatasmordet är alltså fullspäckad med historia med massor av info om både Tessin d.ä. och d. y. Själva mordgåtan är sådär lagom Mårtenson-klurig. Ledtrådarna finns där om man själv försöker komma fram till vem som är den skyldiga, men det är inte helt enkelt att kklura fram i förväg vem som är mordaren. Miljön är som vanligt till stor del Gamla stan i Stockholm och tonen är som alltid lite småputtrigt mysig. Det är väl en av orsakerna till att jag gillar Homan-deckare så mycket - dom är perfekta när man vill läsa en lite mysig deckare utan alltför mycket blod och våld, och med en detektiv som nog är lite av en antihjälte. Och så finns dety ju sen alltid också ett recept längst bak i boken - receptet på någon av maträtterna som nämns i boken och det är en lite rolig detalj.

Palatsmordet finns att köpa hos t ex



2 kommentarer:

  1. Palatsmordet har även jag läst under året. Lika härlig som de flesta av Homan-deckarna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Homan härlig! Det tycker jag också.

      Radera