måndag 10 december 2012

Under the Hawthorn Tree

Under the Hawthorn Tree av Ai Mi

" 'Han hade ett par läderskor på fötterna. Hon tittade ner på sina egna slitna "Befrielseskor" och tänkte, vi är från helt olika världar'
Jingqiu, en oskuldsfull ung kvinna från en fattig och politiskt tvivelaktig familj i staden, väljs att ingå i en liten grupp studenter som sänds ut på landet för att arbeta på ett ärorikt nytt utbildningsprojekt som ska främja kulturrevolutionen. Hon är smart, nyfiken och ivrig och vill passa in hos sina värdar och i deras lantliga liv, och det är inte passande att bli kär just nu. Men hon blir kär, i sonen till en mäktig armégeneral"

--------------------------------------------------------

Under the Hawthorn Tree plockade jag på mig på väg ut från The English Bookshop i Uppsala  efter att personalen rekommenderat den. Jag hade egentligen redan köpt det jag skulle köpa men föll som en fura för både omslagsbilden och personalens anekdot om hur dom hittat boken. Och jag ångrar det inte ett ögonblick.

Det här är en slags kinesisk Romeo och Julia, om kärlek mot alla odds som slutar i tragedi, med kulturrevolutionen som bakgrund. Jingqiu är väldigt oskuldsfull och naiv, t o m såpass mycket att det blir svårt att förstå att hon faktiskt är 18 år - i vårt samhälle är 18-åringar betydligt mer upplysta om grundläggande saker, t ex kroppens funktioner, osv. Sun Jianxin är ju äldre och är lite mer medveten men ändå hjärtskärande naiv och känslig. Överhuvudtaget är deras kärleksrelation väldigt kysk och försiktig. Men egentligen, vad annat kan den vara i ett land där kärlek anses kontrarevolutionärt och där allt man gör och säger kan påverka hela ens framtid och där det inte finns någon personlig frihet och vem som helst kan vara angivare.

Ai Mi är en pseudonym och ingen vet egentligen vem hon är. Under the Hawthorn Tree upptäcktes först i en blogg ute på nätet och när den sedan gavs ut i bokform blev den en omedelbar succé i Kina och har sålt där i över en miljon exemplar. Den har också spelats in av den mycket kända kinesiska regissören Zhang Yimou





Boken finns att köpa hos t ex
Bokus
Adlibris
CDON
Bokia






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar